Jelle Kleinhesselink. Foto: PR
Jelle Kleinhesselink. Foto: PR
VIDEO

Muziek confronteert Jelle in 2020 met zichzelf

ACHTERHOEK - Als het einde van het jaar nadert, is het voor veel mensen tijd voor hun Top 2000-lijstje. In aanloop naar de editie 2020 komen Achterhoekers aan het woord over een nummer dat in het coronajaar een speciale betekenis voor ze heeft gekregen. Deze week: Jelle Kleinhesselink (23) uit Ruurlo, filmregisseur die zich in zijn werk vooral richt op jongeren, daarnaast actief bij Jimmy’s Berkelland, een plek door en voor jongeren.

Door Mark Ebbers

Jelle heeft twee speciale nummers: “Die springen er bij mij wel uit: ‘De Overkant’ van Suzan en Freek en ‘Is dit nou later’ van Milow, bij de Beste Zangers 2020. Deze twee keuzes laten echt mijn mood zien van afgelopen jaar. Niets ging natuurlijk zoals het hoorde, ik zat zeker in de eerste golf veel op kantoor met een of twee collega’s, maar werkte daar maar weinig omdat er simpelweg erg weinig werk was. De draaidagen voor mijn grote speelfilm die gepland stonden in mei en juni, werden naar september tot november geschoven; in de tijd dat ik niets deed, dacht ik wel veel na.”
Hij kwam zichzelf tegen: “Als je geen gedachtes over werk hoeft te hebben, ga je angstaanjagend veel met jezelf in gesprek, ik wel. Ik was veel aan het nadenken over mijn toekomst, over volwassen worden en alles wat er dan op je afkomt. Verantwoordelijkheden waar je nog geen boodschap aan hebt, keuzes die je moet maken omdat dat voor de samenleving prettig is om alle antwoorden vast te hebben. Al die gedachtes over wat ik wou en waar ik nu sta, maakten me erg nerveus. Dat in combinatie met het niet zo goed vooruit kunnen plannen vanwege de crisis, maakte het vaak erg ingewikkeld voor me.”
En toen was daar de muziek: “Toen in september tijdens het programma Beste Zangers de artiest Milow het nummer ‘Is dit nou later’ van Stef Bos zong, raakte dit me zo erg en voelde het echt alsof dat nummer op dat moment speciaal voor mij gezongen werd. De vragen en conclusies in het nummer, het klopte allemaal met mijn gevoel en vragen.”
Achterhoekse artiesten maakten ook indruk op Jelle: “In tegenstelling tot mijn bovenste verhaal, werd een jarenlange struggle wel opeens heel helder door het nummer van Suzan & Freek en Snelle. Al jaren struggle ik over waar ik voor het eerst wil gaan wonen als ik op mij zelf ga. Aan de ene kant ligt mijn hart in de Achterhoek en waardeer ik zoveel aan onze heerlijke Achterhoekse nuchterheid, eigenzinnigheid en cultuur. Terwijl er in het westen voor mij, zeker in het begin van mijn carrière als filmmaker, meer kansen liggen om mezelf te verbeteren en uit te dagen. Dat geldt op zakelijk en privévlak. Waar kies je nou voor, wat is een goede keuze of startpunt waar je je leven verder gaat voortzetten? Toen ik dit jaar het nummer ‘De Overkant’ hoorde, dacht ik: boeie waar ik heen ga, deze Achterhoek blijft in mijn hart bestaan. Het is en blijft mijn roots en ik zal mezelf altijd herkennen in die Achterhoekse mentaliteit waar ik verdomde trots op ben.”
Conclusie van deze Achterhoeker: “Een jaar waarin ik dus heel veel vraagtekens had en ook wel het jaar waar één ding wel erg duidelijk werd: je kunt de jongen wel uit de Achterhoek halen, maar nooit de Achterhoek uit deze jongen. Gelukkig niet!”

‘De Overkant’ van Suzan & Freek en Snelle bereikte dit jaar de 2de plek in de Top 40. Het nummer stond nog nooit in de Top 2000 omdat het afgelopen jaar pas werd uitgebracht. ‘Is dit n(o)u later’ (er bestaan twee versies) was in 1990 de eerste single van Stef Bos. Het wist de Top 40 toen niet te halen, maar dook in 2015 wel op in de Top 2000, om vorig jaar op plek 767 (voorlopig) zijn hoogste notering te bereiken.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden