Charlotte Rixten. Foto: Iris Zaagman
Charlotte Rixten. Foto: Iris Zaagman
VIDEO

Voor Charlotte zong James Blunt over haar museum

Algemeen

ACHTERHOEK - Als het einde van het jaar nadert, is het voor veel mensen tijd voor hun Top 2000-lijstje. In aanloop naar de editie 2020 komen Achterhoekers aan het woord over een nummer dat in het coronajaar een speciale betekenis voor ze heeft gekregen. Deze week, in de laatste aflevering van dit jaar: Charlotte Rixten (27), directeur van Villa Mondriaan in haar woonplaats Winterswijk.

Door Mark Ebbers

Charlotte is een trouw stemmer op de lijst: “Sinds de middelbare school voer ik ieder jaar trouw een lijstje op voor de Top 2000. De gehele muziekgeschiedenis van de afgelopen 100 jaar doorpluizen is een serieuze taak. Meestal kies ik een thema uit om het monnikenwerk behapbaar te maken; de meest gevoelige countryliedjes, beste covers of meest uitbundige discohits (u ziet, ik heb een hippe muzieksmaak).”
Eén nummer is echter altijd een vaste waarde voor haar: “Er is voor mij geen perfecter kerstlied dan ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey. Ja, dát nummer. Het album kwam uit in 1994, een jaar na mijn geboorte, en sindsdien is het een vaste waarde tijdens kerst bij ons thuis. Thuis, dat was mijn moeder en ik, wat misschien verklaart waarom we er mee wegkwamen. Mijn voorliefde voor Mariah Carey gaat echter verder dan die van mijn moeder, dus toen ik verhuisde, verhuisde de CD mee. Waar menigeen gek wordt van constant dat nummer, biedt het mij juist vertrouwdheid. Het is als een soort bezwering die de magie van kerst oproept. De CD ligt nu standaard klaar op de enige plek waar ik nog CD’s luister: de auto. Het hele jaar door, want je weet maar nooit. Wie weet breekt er opeens een pandemie uit die de gehele wereld ontregelt en waar je iedere talisman en bezwering wel kunt gebruiken, dat soort noodgevallen.”
Toch is het nummer van Mariah niet hét nummer van Charlotte voor deze rubriek: “Mariah staat nog steeds op 1 in mijn Top 2000-lijst, maar het is niet hét nummer van 2020 voor mij. Misschien gaat onze band daarvoor te diep of wou ik de positieve kracht van het nummer niet te veel besmetten met de chaos. In mijn Spotify-jaaroverzicht stond in ieder geval alleen vermeld dat ik in de wereldwijde top 15% van Taylor Swift-luisteraars sta.”
Ook Taylor Swift werd het niet: “Het echte melodramatische dwepen deed ik dit voorjaar bij het nummer ‘Goodbye My Lover’ van James Blunt. In maart deden we namelijk het onvoorstelbare: we sloten het museum. Het is het laatste dat ik verwacht had ooit te doen. Inmiddels heb ik het al drie keer gedaan. Maar die eerste keer, die deed het meeste pijn. En bij die laatste ronde door het museum zaten de zinnen van ‘Goodbye My Lover’ in mijn hoofd als de soundtrack van een slechte romcom. ‘Goodbye my friend, You have been the one for me, You can’t break my spirit - it’s my dreams you take, And as you move on, remember me, Remember us and all we used to be’. Godzijdank hebben we geen afscheid genomen, net als zovelen doen we er alles aan om alles zo veilig mogelijk te maken. Ook als dat betekent dat we een tijd alleen online het museum aan kunnen bieden. Voor nu: ‘I don’t want a lot for Christmas, There is just one thing I need, I don’t care about the presents, Underneath the Christmas tree.’ “


‘Goodbye My Lover’ van James Blunt kwam eind 2005 in de Top 40 en bereikte een 4de plek. In de Top 2000 staat het nummer sinds 2007, dit jaar (de lijst is bekend) op 1684.


‘All I Want For Christmas’ van Mariah Carey kwam eind 1994 de Top 40 binnen, ze bereikte de 5de plek. In de Top 2000 staat het nummer sinds 2006 onafgebroken, dit jaar op 856.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode