Ten Broeke mag eindelijk weer bakken | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Terwijl Anna (l) en Sara (r) druk in de bakkerij zijn, is hun vader Dick ten Broeke in de winkel het brood aan het verkopen. Foto: Arjen Dieperink</p>

Terwijl Anna (l) en Sara (r) druk in de bakkerij zijn, is hun vader Dick ten Broeke in de winkel het brood aan het verkopen. Foto: Arjen Dieperink

Ten Broeke mag eindelijk weer bakken

Corona-uitbraak onder personeel zorgde voor twee weken sluiting

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Nog nooit in het 103-jarig bestaan was de deur zo lang op slot. Het ellendige coronavirus zorgde ervoor dat Bakkerij Ten Broeke vanaf de kerstdagen tot dinsdag 5 januari aaneengesloten dicht moest. Een achttal personeelsleden onder wie Dick ten Broeke en zijn dochter Sara werd getroffen. Maar de oven brandt weer.

Er komen lekkere geuren uit de bakkerij. Toch is de zaak op maandag nog gesloten. “Uitsluitend Gudula en de supermarkten in Almen en Barchem hebben wij vandaag voorzien. Wij moeten nog op personeelssterkte komen”, laat Marjan ten Broeke vanachter haar mondkapje weten.
Toen het bakkersbedrijf rond de kerstdagen getroffen werd kon het niets anders besluiten dan dicht te gaan. Dat vertelt Marjan, die zelf overigens niet besmet raakte. In de Berkelbode en op social media verscheen het bericht: “Helaas is er gebeurd wat we het hele jaar nog hebben kunnen omzeilen. Onze bakkerij is getroffen door Covid-19 en we zijn daarom helaas genoodzaakt de winkel t/m 4 januari te sluiten.”
Dat bericht zorgde voor een stortvloed aan reacties. Ondernemers als Ronald Bouwhuis (restaurant Kawop), Dina Nekkers (In den Olden Keijzer), Pien Pon (Museum STAAL) en Hans Makkink (fotografie) staken bedrijf en personeel een hart onder de riem. Ook minder bekende klanten lieten weten mee te leven met het bedrijf. Reacties als:’ Ik bak mijn brood deze week wel’, ‘Beterschap, deze week eten wij geen brood’, ‘ Goh wat sneu en triest voor jullie hardwerkende team’ en ‘sterkte en beterschap’ werden als zeer hartverwarmend ervaren.

Popelen
Marjan ten Broeke heeft het werk gemist: “Wij stonden te popelen om mooie producten te maken en zo het oude jaar af te sluiten. Het was onwerkelijk.” Sara vult haar moeder aan: “Normaal zouden wij naar een mix van bakkerij-, appelflappen- en oliebollengeur hebben geroken en waren wij aan het eind van het jaar moe en voldaan geweest. Niets is uitgekomen.”
De lange sluiting had ook gevolgen voor de oven die normaliter op temperatuur wordt gehouden. “De oven had er geen zin meer in toen wij hem deze week gingen opstarten. Alles moet langzaam op temperatuur komen maar dat gebeurde niet. Er is zelfs een monteur bij geweest anders hadden wij niet eens met bakken kunnen beginnen”, vertelt Marjan.
Helemaal op volledige personeelssterkte is men nog niet. In het bijzonder de winkelploeg is door het coronavirus getroffen. “Wij hopen volgende week weer compleet te zijn” laat Sara ten Broeke weten. Vanaf dinsdag 5 januari bakken Dick ten Broeke en de aanwezige bakkers het brood weer bruin. De winkel, die bij het 100-jarige bestaan op 14 oktober 2017 het predicaat Hofleverancier kreeg, is dan weer iedere ochtend, behalve zondag, vanaf zes uur geopend. “Wij proberen het volledige assortiment weer vanaf dinsdag aan te bieden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden