Raad Lochem telt met 'Lochem Groen!' nu 8 partijen | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode

Raad Lochem telt met 'Lochem Groen!' nu 8 partijen

LOCHEM/HARFSEN - De gemeenteraad van Lochem telt tot aan de verkiezingen in 2022 acht fracties in plaats van de zeven waarmee het bijna twee jaar geleden begon. De vlak voor Kerst door GroenLinks aan de kant geschoven Jolande van Borrendam uit Harfsen zit vanaf aanstaande maanden (11/1) als de één-vrouws-fractie Lochem Groen! in de raad.

Door Henri Bruntink

In een verklaring zegt ze: “Ook al behoor ik niet meer tot de fractie van GroenLinks, mijn idealen zijn nog precies hetzelfde: groen, duurzaam en sociaal. Een GroenLinks lid mailde me dat een politieke partij ook maar een middel is, het gaat om je idealen.” En ze vervolgt: “Als ik nu een ‘los’ lid zou blijven van GroenLinks in de raad van Lochem, dan kan ik niet gaan voor die idealen. Dan mag ik niet meedoen met een tafel op de politiek avond, geen vragen stellen, niet mijn mening geven, alleen meedoen met de stemming of me eventueel laten horen bij een raadsvergadering. Het ging en gaat mij altijd om de inhoud en daarom ben ik sinds 1 januari een nieuwe fractie begonnen met de naam: Lochem Groen!”. Door een nieuwe fractie te beginnen kan Van Borrendam bovendien meedoen met de agendacommissie. Dat is belangrijk voor het bepalen welke voorstellen behandeld worden aan een gesprekstafel en welke niet. En ik kan zo meedoen met werkgroepen, zo laat ze weten.

Samenwerking
“Ik sta open voor samenwerking met alle fracties, ook met GroenLinks, want we delen dezelfde idealen”, zo klinkt het. Afgelopen december vroeg de fractie van GroenLinks aan Jolande van Borrendam om uit eigener beweging op te stappen. Toen dit niet gebeurde brachten bestuur en fractie een persbericht naar buiten waarin werd gemeld dat de voormalige fractievoorzitter en langjarig raadslid uit de fractie was gezet.

Onvrede
In het persbericht stond dat er ‘niet langer een vruchtbare samenwerking mogelijk is’. Uit de woorden van de fractievoorzitter blijkt dat het al langere tijd niet boterde met Jolande van Borrendam. “Het draait om hoe we binnen de fractie met elkaar omgaan. Daar is onvrede over ontstaan. De liefde is over”, zei Sanders toen.

Voorgeschiedenis
Uit de lezing van Jolande van Borrendam blijkt dat de problemen zijn begonnen toen zij nog fractievoorzitter was. Ze wilde, eind 2019, de gemeentebegroting niet steunen omdat daar volgens haar niets groens en te weinig sociaal aan was. Ze dreigde daarop uit de coalitie met VVD en Gemeentebelangen te stappen. Daarvoor kreeg ze geen steun, waarna ze besloot niet langer fractievoorzitter te willen zijn. “Ik kon die begroting niet verdediging”, zo luidt de uitleg. Sindsdien is Linda Sanders de fractievoorzitter.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden