Chips van Larense bodem | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Van aardappel tot eindproduct: de Achterhoekse chips van Laurens Woestenenk. Foto: Arjen Dieperink</p>

Van aardappel tot eindproduct: de Achterhoekse chips van Laurens Woestenenk. Foto: Arjen Dieperink

Chips van Larense bodem

LAREN - Wat is het geheim van lekkere chips? Een vraag die men dicht in de buurt kan stellen. Zoals aan de Larense Laurens Woestenenk (27), die je voor een zak Achterhoekse chips wakker mag maken.

Door Arjen Dieperink

De achterdeur aan de Marsmansteeg gaat open. Met een handgebaar wenkt hij om binnen te komen. Eenmaal plaatsgenomen gaat het al snel over de Achterhoekse chips. Naast landbouwer is Laurens regelmatig op pad en bezoekt hij menig boerderij. Zo raakte Laurens besmet met het idee om streekproducten te verkopen op hun eigen boerderij. “Wij verbouwen aardappelen en ik heb mij verdiept in welke soorten aardappelen geschikt zijn voor de productie van chips. Het verschil zit in de hoeveelheid zetmeel. Pak een aardappel die korrelig is. Je snijdt er gemakkelijk met een mes doorheen. De hoeveelheid aanwezige zetmeel bepaalt dat. Voor patat heb je zestien procent zetmeel nodig. Voor chips is het percentage achttien à negentien procent. Absoluut niet twee procent meer, want dan wordt het geen chips maar slappe hap.”

“Voor de chips verbouwen wij het Arsenal ras. Wij brengen deze aardappels naar de Hoekse Waard. De chips wordt gemaakt bij de Hoeksche Chips, een kleine producent. Van 1800 kilo aardappelen maakt men drieduizend pakjes chips. De chips wordt gezouten met zeezout”, vertelt Laurens. Gaat de productie omhoog, dan overweegt Woestenenk ook om andere smaken te introduceren. Afgelopen november startte Woestenenk met zijn product en veel van zijn chips werd in kerstpakketten verwerkt. Voor de zevenentwintigjarige ondernemer is het allemaal een groot avontuur: “Met de vrachtwagen hebben wij eens vijf pallets chips opgehaald. Ik ging toen mee om de kosten te drukken. Op het moment dat ik het idee bedacht om chips van onze aardappelen te laten maken, kon ik al niet wachten om mijn eigen zak chips vast te kunnen houden”.

Hoe hij de toekomst ziet als chipsproducent? Laurens Woestenenk streeft ernaar om duizend kilogram aardappelen, zo’n 1500 zakken chips, per maand te gaan omzetten. “Je bent in de ‘chips-wereld’ natuurlijk wel een kleintje, chipsfabrikanten zetten per dag veel meer om dan ik in een maand zou willen doen”, zo laat hij weten.

Inmiddels ligt de Achterhoekse chips in zo’n vijfentwintig boerderijwinkels. “De chips is niet te koop in de supermarkt. Wel is het in de gemeente Lochem verkrijgbaar. Behalve bij mijn ouders, boerderijwinkel Woestenenk, ligt het ook in De Winde in Harfsen, en Bosheurne in Barchem. De winkelier bepaalt zelf welk bedrag erbij op wordt gezet. Bij de een ligt de chips bij de kassa en bij de ander ligt het in een hoekje van de winkel. Dat bepalen de winkels zelf. Ik zie het wel terug in de bestellingen hoe hard de verkoop loopt”. Behalve chips verkoopt de boerderijwinkel in Laren ook eigen pasta en eieren en andere streekproducten. Ondertussen pakt Laurens Woestenenk een kartonnen doos, maakt deze open en legt de inhoud op de aardappelen. “Ons landbouwproduct en het eindproduct,” zo besluit hij enthousiast.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden