Sporten in natuur geeft ‘pure, goede energie’ | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Een pittige training onder begeleiding van Floris Dinkelman op de parkeerplaats bij FloFit in Barchem. Foto: eigen foto</p>

Een pittige training onder begeleiding van Floris Dinkelman op de parkeerplaats bij FloFit in Barchem. Foto: eigen foto

(Eigen foto)

Sporten in natuur geeft ‘pure, goede energie’

‘FloFit’-Floris Dinkelman uit Lochem benadrukt het belang van bewegen

Door Rudi Hofman

BARCHEM/LOCHEM - In deze zware maar tegelijk ook saaie coronatijd brengen veel mensen vaak uren achtereen hangend voor de televisie door. Dat dit behalve voor je ogen ook slecht is voor het lichaam, merk je aan de stijve spieren bij het opstaan. Bewegingscoach Floris Dinkelman (28) uit Lochem heeft een verrassende tip tegen dit euvel.

“Heb je even pauze ga dan lekker op handen en voeten kruipend voorzichtig naar de koelkast. Daar pak je iets gezonds en kruip je terug naar de bank. Kruipen is ontzettend goed. Je schouders en heupen worden weer een beetje geactiveerd en er komt weer wat beweging in je enkels en polsen. Hoe ouder we worden hoe minder we kruipen. Als je met je hand de vloer aanraakt, komt je pols in een bepaalde positie waardoor hij sterker wordt. Val je een keer erop dan kan hij ook wat hebben’’, legt Floris uit.

ROC Twente
De groot sportliefhebber (“ik ben altijd al ontzettend fan geweest van bewegen”) is al bijna tien jaar eigenaar van sportschool FloFit. Een docent op het ROC Twente - waar Floris de opleiding Sport en Bewegen volgde - vroeg hem destijds of het hem niet wat leek een eigen bedrijf te beginnen.

Floris trok de stoute schoenen aan en begon sportlessen te geven in de loods bij zijn ouders, daarna maakte hij korte tijd gebruik van een pand aan de Kwinkweerd in Lochem en sinds 3,5 jaar is FloFit gevestigd aan de Beukenlaan in Barchem. Inclusief Floris werken hier zeven instructeurs. “Het is echt geweldig je eigen bedrijf te hebben, al zitten er natuurlijk altijd kronkels in de weg en heb je voors en tegens. Maar voor mij is het denk ik 95 procent alleen maar supervet en ontzettend gaaf.’’

Het FloFit-team kijkt heel goed naar beweging en houding. Floris: “Alle bewegingsvormen zijn bij ons mogelijk, maar het liefst zien we dat mensen kiezen voor functioneel bewegen. Iedereen zou moeten weten hoe belangrijk het is je hele leven een sterk en vitaal lichaam te hebben. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld makkelijk je stoel uitkomt of dat je de trap desnoods op je grote teen kan beklimmen in plaats van je hele voet te gebruiken. Spelverband is bij ons ook belangrijk. We hebben heel veel fantasie en doen aan handstanden, radslagen en kruipen over de vloer en klimmen op de muren.”

Open tent
De binnenlocatie van FloFit is en blijft door de lockdown voorlopig dicht, maar Floris en zijn medewerkers laten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Op de parkeerplaats staat een open tent waar telkens maximaal twee personen kunnen sporten in aparte vakken. “Je moet echt een week van tevoren boeken want het zit steeds hartstikke vol.’’

Thuis zijn er ook meer dan genoeg beweegmogelijkheden, zegt Floris. De trap op en af ligt voor de hand. Een challenge die niet voor iedereen is weggelegd - Floris vindt hem zelf erg leuk - is op de eettafel gaan staan en hier onderdoor klimmen zonder de grond te raken. Leuke uitdaging is volgens hem ook op de rug gaan liggen, een schoen op je voet zetten en een rondje proberen te maken zonder dat de schoen valt.

Genieten
Alle bevolkingsgroepen worden door de coronacrisis hard geraakt. Ook jongeren voelen zich vaak eenzaam en geïsoleerd. Welke adviezen heeft Floris voor hen? “Bewegen is de sleutel. Blijf bewegen, maak af en toe een wandeling en blijf om je heen kijken. De natuur is prachtig. Pak de dingen waar jij van kan genieten. Ik doe dit bijvoorbeeld van koeien in de wei. Neem dit soort energieke en positieve dingen extra tot je zodat negatieve dingen minder zwaar vallen.’”

Floris is ervan overtuigd dat ‘ongelooflijk veel jongeren hartstikke down zijn’. “Probeer daarom ook online met elkaar te blijven communiceren. Praat over je gevoelens, anders krop je het alleen maar op. Doe je verhaal, bij wie dan ook, dat is gewoon hartstikke belangrijk.”

Frisse lucht
Met ‘FloFitters’ trekt de energieke, vrolijke Lochemer graag de natuur in. Hij noemt de Kale Berg en Lochemse Berg en een moerasachtig natuurgebied in Barchem als favoriete buitentrainingslocaties. “Dan zijn het naast de training zelf ook de natuur en de frisse lucht die een functie hebben. Mensen gaan na afloop naar huis met pure, goede energie.”

Over huis gesproken: Floris Dinkelman staat op het punt een woning te kopen aan de gracht in Lochem. Hij is al een tijdje in de ban van klimmen. Op zolder komt daarom een kleine klimwand. Verder wil hij turntoestellen als interieurstukken gaan gebruiken zodat bezoekers meteen zien dat hier een sporter woont.


https://flofit.nl/

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden