Henk Hietbrink bij het graf van Brants waar een metalen deksel de grafkelder afdekt. Foto: Arjen Dieperink

Henk Hietbrink bij het graf van Brants waar een metalen deksel de grafkelder afdekt. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Werkgroep Elf Marken onderhoudt vijf Gorsselse graven

Algemeen

GORSSEL - De gemeente Lochem gaf aan de historische vereniging De Elf Marken te kennen dat men enkele graven op de Gorsselse begraafplaats zou gaan ruimen omdat er geen familieleden meer van te achterhalen zijn. De leden kwamen meteen in actie en bekeken nog snel de lijst van graven die geruimd zouden worden.

Door Arjen Dieperink

Het is zaterdagmiddag en het begint te schemeren op de begraafplaats. Met ferme stappen loopt Henk Hietbrink van de historische vereniging De Elf Marken over de begraafplaats. Hij kent de weg. "Toen wij van de gemeente Lochem kregen te horen dat er hier graven geruimd zouden worden hebben wij de lijst bekeken welke ons inziens historische waarde hebben." Hij stopt bij een graf dat totaal wordt bedekt door de steen. Er staat op: Alida Jantina De Graaf Geb. Berentje 15-9-1875 † 22 -6- 1948 Johannes de Graaf 20-2-1877 † 30-11-1956 Secretaris der Gemeente Gorssel 1905 - 1942. Johannes was niet alleen zevenendertig jaar gemeentesecretaris maar ook amateur-historicus en schrijver van het boek 'Gorssels verleden'. "Je kunt wel zeggen dat De Graaf de voorloper is geweest van de historische vereniging De Elf Marken " zegt Henk Hietbrink. "Die verbleekte tekst moeten wij met een doekje om de kurk met zwart tamponeren, zodat de tekst weer beter leesbaar wordt. Je kunt dat niet met een kwast doen, dan loopt de verf uit de letters" .

Metalen deksels
Hietbrink loopt door, maar staat na een tiental meters opnieuw stil. "Dit is ook één van de vijf graven die wij met onze werkgroep van zo'n acht personen op deze begraafplaats onderhouden." Het lijken wel twee grote stenen die op het graf liggen, maar niet alles is wat het lijkt. Hietbrink doet het hekwerk dat het graf omsluit gedeeltelijk open. De steen op een ander graf, direct voor de opening van het hekje, belemmert een gemakkelijke toegang. "Dit is geen steen die hier op de graven ligt. Het zijn eigenlijk metalen deksels." Deze afdekking van het graf en de grafkelder eronder is een van de bijzonderste ontdekkingen van de werkgroep tot nu toe. "Het hekwerk hebben wij helemaal opgeknapt." Na enig zoeken op zijn mobiele telefoon toont hij een foto van de werkzaamheden.

Urn
Met warmte in zijn stem vertelt Henk verder: "De mensen die hier liggen zijn de voormalige bewoners van Huize Joppe. Het rechter graf was aan dusdanig herstelwerk toe dat wij vanaf de zijkant in de grafkelder konden kijken. De wanden zagen er na al die jaren nog mooi wit uit en op de vloer is een mozaïek zichtbaar. Als je denkt dat er een kist in ligt dan heb je het mis. Er staat een bronzen urn ter grootte van zo'n 80 centimeter."
Het graf waarover Henk Hietbrink spreekt is van Mr. Daniel Jacobs Rudolph Brants. Op de beide dekselplaten staan uitsluitend de namen, geen geboorte- of overlijdensdatum is vermeld. "Alleen dit graf, waar de urn in ligt, hebben wij grondig opgeknapt. Uiteindelijk bleef er nog een spleet open aan de zijkant van de deksel en toen kwamen wij op het idee van een tijdcapsule." Henks ogen beginnen te glinsteren en hij vervolgt: " Wij hebben boekjes van de historische vereniging met een lijst van onze namen geseald en in de grafkelder laten zakken. Daarna is de spleet door ons gedicht."


www.deelfmarken.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant