Welke soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er? | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Foto: PR</p>

Foto: PR

Welke soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er?

Als ondernemer is het belangrijk dat jij goed verzekerd bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, waardoor je met tal van problemen te maken kunt krijgen. Tegenwoordig kun je tal van verschillende verzekeringen afsluiten als ondernemer. Een aansprakelijkheidsverzekering is er hier eentje van. Met deze verzekering ben je goed verzekerd als je schade aan de spullen van een ander veroorzaakt. Daarnaast ben je verzekerd als een ander door jou gewond raakt. Denk overigens niet dat er slechts één aansprakelijkheidsverzekering is. Nee, want deze verzekering kent verschillende soorten. Hieronder lichten we een aantal verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor jou uit. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een reguliere aansprakelijkheidsverzekering is voornamelijk van toepassing op particulieren. Als ondernemer heb je hier niet bijzonder veel aan. Toch kun je ook als eigenaar van een bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Zo’n verzekering staat beter bekend als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Niet iedere ondernemer ziet het nut van deze verzekering in.

Twijfel je of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering iets voor jou is? Dan wil je ongetwijfeld eerst weten wat dit precies voor een verzekering is. Als jij deze verzekering afsluit, verzeker je de financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt door een beroepsfout waarvoor jij aansprakelijk bent. Dit is bijvoorbeeld het geval als een architect een foute berekening maakt, waardoor de bouw stil komt te liggen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt jou in dat geval tegen de gevolgen hiervan.

Je bent als ondernemer niet verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een BAV – zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vaak afgekort wordt – is voor bepaalde beroepen wel verplicht. Daarnaast kan het zijn dat jouw opdrachtgever dit verplicht stelt voordat je voor hem aan de slag gaat. Dit laatste gebeurt steeds vaker. Daarom doe je er als zzp’er of mkb’er goed aan je te verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid.

Aansprakelijkheidsverzekering VvE

Naast een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kennen we nog een andere verzekeringen op het gebied van aansprakelijkheid. Een aansprakelijkheidsverzekering VvE is hier een voorbeeld van. Deze verzekering is niet zozeer bedoeld voor ondernemers, maar voor eigenaren van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Dit is een belangenorganisatie die de gemeenschappelijke belangen van appartementseigenaars behartigt.

Als VvE ben je aansprakelijk wanneer personen of spullen van anderen schade oplopen door het gebouw. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als er tijdens een storm dakpannen van het dak geblazen worden en op de auto van de buurman belanden. Met een aansprakelijkheidsverzekering VvE wordt deze schade gedekt. Beschikt het appartementencomplex over een parkeergarage en ontstaat hier een lekkage? Dan kan er behoorlijk wat schade ontstaan. Met een aansprakelijkheidsverzekering VvE hoef jij je dan geen zorgen te maken. Dankzij deze verzekering voorkom je namelijk dat je zelf opdraait voor de kosten die dit met zich meebrengt.

Ben je eigenaar van een VvE? Dan denk je mogelijk dat je zelf bepaalt of je deze verzekering al dan niet afsluit. Dit is een misvatting. In tegenstelling tot een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is deze aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Wettelijk gezien ben jij namelijk de eigenaar van de opstal, waardoor je ook verantwoordelijk bent voor eventuele schade die ontstaat door het gebouw. Het maakt overigens niet uit of het om materiële schade, letselschade of gevolgschade gaat. Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering VvE af? Dan worden kosten als gevolg van de genoemde schades vergoed. Ook de proceskosten voor verweer worden doorgaans vergoed als je een aansprakelijkheidsverzekering VvE afsluit.

Dit artikel wordt u aangeboden door Centraalbeheer. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden