Duwen en trekken: deze auto had wat hulp nodig met de drie sleeën door de straat. Foto: Arjen Dieperink

Duwen en trekken: deze auto had wat hulp nodig met de drie sleeën door de straat. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Sneeuw zorgt voor pret en problemen

Algemeen

LOCHEM - Pakken sneeuw vielen er in Nederland. Ook het verspreidingsgebied van de Berkelbode kreeg zijn deel. Dat was voor veel mensen, met name jongeren, een bijzondere ervaring. Lang niet iedereen kon zich zo'n hoeveelheid sneeuw herinneren.

Door Arjen Dieperink

Werk aan de winkel voor de sneeuwploegen, die de hele dag druk in de weer waren. Op de hoek Molenstraat-Julianaweg probeerde een sneeuwruimer de weg enigszins sneeuwvrij te maken maar het was gewoon dweilen met de kraan open. In de Molenstraat trok een auto drie sleeën met vier mensen erop voort. Maar het voertuig liep vast in de sneeuwmassa en moest dan door de sleeliefhebbers weer worden losgeduwd.
De kleine markt gaf een stille aanblik. Een vrouw trok een lege slee achter zich aan. Toen zij voorbij was leek het plein weer op een scène uit de boeken van Anton Pieck. In de Blauwe Torenstraat ploegde een auto voort; de dikke laag sneeuw op het dak liet duidelijk zien hoeveel er gevallen is. De Paasberg en de Lochemseberg mochten zich verheugen op een groot aantal wandelaars en jeugd die zich op sleetjes naar beneden liet glijden.

Staring College
De hoeveelheid sneeuw had ook gevolgen voor het Staring College. De tent, die dient als alternatieve pauzeruimte, stortte in de nacht va zaterdag op zondag in door het zware sneeuwdek. Na een rondje sneeuwpeilingen besloot de schoolleiding dat het College maandag en dinsdag gesloten blijft. Namens de schoolleiding liet bestuurder C.E. Krist-Spit weten dat ook het steunpunt dicht is. "Maar dit betekent niet dat we bij voorbaat de hele week gesloten blijven." Het Staring College zei de begaanbaarheid van de wegen en de fietspaden even af te wachten. "Laten we dit winterse weer ook aangrijpen als welkome afwisseling in de zich voortslepende coronamisère en proberen ervan te geniet? "

Basisscholen
De basisscholen in Lochem zouden maandag na zes weken in de lockdown te zijn geweest weer open gaan. Maar zondag rond drie uur besloten de directeuren van de de Poolsterscholen (openbare scholen in Lochem - AD) om de deuren maandag toch gesloten te houden. Ook de scholen van de Stichting Christelijk Basisonderwijs Lochem Laren bleven dicht. Adjunct-directeur Esther van den Berg van de Prins Hendrikschool laat weten dat het geen gemakkelijk keuze is geweest om de Prins Willem Alexanderschool in Laren en de Prins Hendrik- en de Rankschool maandag te sluiten. "Wij hebben een bovenschools besluit genomen met ons bestuur. De ouders en verzorgers van de circa 175 leerlingen kregen door middel van een app en mail bericht dat de leerlingen thuis konden blijven. Tenslotte gaat de veiligheid van onze leerlingen en onderwijzers voor."
Digitale les is er voor de leerlingen ook even niet bij. "Laat ze maar sneeuwpret maken", lacht Esther van de Berg. "Laten we eerlijk zijn: de kinderen van deze leeftijd hebben nog niet eerder zulke hoeveelheden sneeuw gezien, en nu kunnen ze even genieten."

Het was voor de sneeuwploeg, dweilen met  de kraan open. Foto: Arjen Dieperink
De sneeuwval leverde mooie plaatjes op. Foto: Arjen Dieperink
Het dak van de auto maakt duidelijk hoeveel sneeuw er is gevallen. Foto: Arjen Dieperink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant