Hans Beernink uit Aalten pleit voor een nationaal kabinet waarin alle grote partijen samenwerken. Foto: eigen foto
Hans Beernink uit Aalten pleit voor een nationaal kabinet waarin alle grote partijen samenwerken. Foto: eigen foto

Aaltenaar Hans Beernink: ‘Deze crisis vraagt om gezamenlijk herstelprogramma en nationaal kabinet’

Algemeen

ACHTERHOEK - Welke kant moet het volgens Achterhoekers op met Nederland? Op deze vraag proberen wij antwoorden te vinden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart. De redactie van deze krant presenteert de komende weken een serie interviews waarin inwoners van deze regio vertellen wat er volgens hen moet gebeuren. Deze week Hans Beernink uit Aalten.

Door Rudi Hofman

Als het aan Hans Beernink ligt, gaat de landelijke politiek zich focussen op een gezamenlijk herstelprogramma. Alles moet er volgens de 69-jarige Aaltenaar op gericht zijn ons land zo snel mogelijk uit de crisis te krijgen.

“We zitten natuurlijk in een behoorlijke crisis vanwege corona, maar dreigen ook in een economische recessie terecht te komen. Dan is het leuk dat je een bepaald partijprogramma hebt, maar ik denk dat we in de gezamenlijkheid moeten denken aan een herstel van Nederland. Misschien moeten we in deze situatie wel toe naar een nationaal kabinet”, zegt Beernink. Daarin werken alle grote partijen samen.

Volgens Hans zou dit kabinet in de eerste plaats moeten kijken naar hoe we de corona-gerelateerde problemen in de gezondheidszorg kunnen oplossen. Daarnaast moet het vizier gericht zijn op economisch herstel. Hij voorziet dat problemen heel groot gaan worden. “Hoeveel mensen raken er niet werkloos en hoeveel bedrijven gaan er niet dicht of staan op omvallen. Ik denk dat het een ongekende schade gaat worden. We komen hier wel weer uit hoor, maar dit zal tijd nodig hebben en vraagt in mijn optiek om een gezamenlijke aanpak.”

De Achterhoek doet er in de ogen van Beernink goed aan zich landelijk duidelijker te manifesteren. “Volgens mij zijn we in Den Haag meer het achtergebleven gebied.” Hij vindt dat er gekeken moet worden of er voldoende aandacht is voor steun aan bedrijven en herstel van werkgelegenheid in de regio. Bij de vraag hoe het economisch herstel van de Achterhoek op de kaart te zetten, moeten ook de provincie en gemeenten hun rol pakken, betoogt Beernink.

In het uitgangspunt dat we met ons allen moeten werken aan een gezonder klimaat kan de Aaltenaar zich volledig vinden. Wel moet er zijns inziens in het stikstofdebat meer oog zijn voor het belang van boeren. “We zijn voor een heel groot gedeelte van onze voedselvoorziening afhankelijk van het boerenbedrijf en dat moeten we koesteren.”

Starterswoningen
Op het gebied van woningbouw valt in de Achterhoek veel te winnen. Hans verwijst naar zijn eigen woonplaats waar niet of nauwelijks woningbouwinitiatieven van de grond komen. “Als je ziet dat er de komende jaren 800.000 woningen gebouwd moeten worden, vraag ik me af waar die komen. Volgens mij alleen in het westen en niet in het oosten. Dat kan niet. Hier wonen ook mensen die recht hebben op huisvesting. Voor starters is het in de Achterhoek haast onmogelijk een woning te kopen of te huren.”

Beernink ergert zich er ook aan dat het erg lang duurt voordat projecten ter verbetering van de bereikbaarheid van de regio van de grond komen. Een van de voorbeelden is het uitblijven van het herstel van de busverbinding tussen Aalten en Bocholt. “Daar zijn we alweer een aantal jaren over aan het praten. Waarom doen we daar zo verschrikkelijk moeilijk over? Dat kan volgens mij binnen een paar maanden geregeld zijn.”

Toeslagenaffaire
Tot zijn pensioen werkte Hans bij het facilitair bedrijf van de Belastingdienst. Met het innen van belastingen en dergelijke heeft hij ‘gelukkig nooit iets te maken gehad’. Hij vindt dat gedupeerden van de toeslagenaffaire binnen veertien dagen gecompenseerd moeten worden. “Het is een zeer pijnlijke affaire. De oplossing hiervan duurt ook veel en veel te lang.”

Een recordaantal van 37 partijen doet op 17 maart mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Hans noemt dit ‘klinkklare onzin’. “Ik weet niet wat het is, misschien geldingsdrang van bepaalde personen, maar het voegt helemaal niets toe.”

De Aaltenaar verwacht dat de verkiezingsprogramma’s veel op elkaar zullen lijken en slechts op heel kleine onderdelen van elkaar verschillen. “Een stuk of vier, vijf partijen zou ik voldoende vinden waarbij de linkse partijen zouden moeten samenwerken.”

Hans Beernink is een voorstander van elektronisch stemmen. Alle stemgerechtigden hebben immers, zo schetst hij, een Burgerservicenummer en DigiD waardoor dit eenvoudig te regelen is. “Maar hier zullen ze in Den Haag eerst nog wel jaren over moeten praten.”

Achterhoeks vragen(v)uurtje

Welk Kamer- of kabinetslid mag van u de komende periode blijven?
“Pieter Omtzigt. Hij bezit een competentie die veel Kamerleden niet bezitten. Namelijk durf.”

Welk Kamer- of kabinetslid ziet u het liefst niet terugkeren?
“Wybren van Haga (FvD). Voegt helemaal niets toe. Elitair mannetje.”

Op welke coalitie hoopt u?
“Ik heb niet echt een coalitie op het oog. Maak een nationaal herstelprogramma, voor de komende vier jaar, met de meest geschikte partijen. En ga regeren op basis van gedogen.”

Op wie (welke partij) stemde u toen u voor het eerst mocht stemmen?
“PvdA. Van huis uit meegekregen dat je moet vechten voor recht en gerechtigheid. Help de zwakkeren in de samenleving.”

Wat is uw favoriete Nederlandse politicus allertijden?
“Wouter Bos. Zeer gedreven politicus. Heeft in de bankencrisis veel indruk op me gemaakt.”

Welke buitenlandse politicus zou een aanwinst voor Nederland zijn?
“Mette Frederiksen. Premier van Denemarken. Presteerde het om na een verkiezingswinst met haar eigen partij een minderheidsregering te vormen. Met gedoogsteun.”

Stemt u landelijk hetzelfde als lokaal?
“Nee. Lokaal stem ik Gemeentebelangen. Vooral omdat zij een meer lokaal beleid voorstaan.”

Wat zou uw eerste concrete voorstel zijn als u in de Kamer zou zitten?
“Stop eens met al dat politieke geneuzel. Vergaderingen kunnen vele malen korter als er directer gesproken wordt en niet een half uur gekletst wordt over iets dat we in vijf minuten kunnen zeggen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant