<p>De Bachpartituur kan Rien Wulffraat doorkijken, ook dit jaar zijn er echter geen Bachweken in Lochem. Foto: Arjen Dieperink</p>

De Bachpartituur kan Rien Wulffraat doorkijken, ook dit jaar zijn er echter geen Bachweken in Lochem. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Ook dit jaar geen Bachweken in Lochem

LOCHEM - Voor het tweede achtereenvolgende jaar moeten de Bachweken van de kalender worden geschrapt. Dacht de organisatie vorig jaar nog dat het evenement wellicht een half jaar later alsnog zou kunnen plaatsvinden, dit jaar heeft men ook dat idee laten varen.

Door Arjen Dieperink

Rien en Anneke Wulffraat zijn er, ondanks alle begrip dat het niet kan doorgaan, teleurgesteld over. Samen met Boeije Jansen en Marianne Scheepens maken ze deel uit van het bestuur van de Stichting Bachweken Lochem. “Moet je eens kijken”, gebaart Rien Wulffraat, die op zijn iPad druk doende is om de foto’s en tekst van de Bachweken op te zoeken. “Kijk hier heb je het. Dit is Vincent van Amsterdam, hij speelt fantastisch de Goldberg-variaties op zijn accordeon. Zijn optreden hadden wij gepland als het openingsconcert.”

Slapeloze nachten
Het verhaal gaat dat de Bachvariaties, door Bach in 1741 gepubliceerd, ooit besteld zouden zijn door Von Keyserlingk. Deze had slapeloze nachten en wenste die nachten wat op te vrolijken. Volgens overleveringen zou het vierde deel van de Clavier-Übung door de jonge Goldberg hun première hebben beleefd. Derhalve spreekt men tegenwoordig van de ‘Goldberg’-variaties.

Behalve Vincent van Amsterdam had de Stichting Bachweken Lochem ook andere musici gearrangeerd. Anneke wijst op: “Hannes Minnaar met zijn interpretatie van de Goldbergvariaties op piano en het fantasierijk tussenstuk van Daan Manneke.”
Tot slot, als speciaal samengesteld contemplatief concert ‘Eternal Memory’, voor deze corona-tijden, was het optreden van Jeroen den Herder en pianiste Hua Hsuan Lee gepland. “Niets gaat helaas door. Wij kunnen niet denken: ach, dat is pas midden maart tot en met begin april en het vaccinatieprogramma is in volle gang, dan zien we wel. Wij hebben de knoop nu al moeten doorhakken, hoe spijtig het ook is, daar de musici ook tijd nodig hebben om voor het optreden te oefenen”, legt Rien Wulffraat uit.

Geleerd
Het bestuur van Stichting Bachweken Lochem verschuift de Bachweken niet naar het einde van het jaar. Rien Wulffraat: “Wij hebben van vorig jaar geleerd, dat het met zo’n virus niet werkt. Laten wij onze hoop maar richten op 2022. We blijven vol goede moed en wensen iedereen een goede gezondheid toe. Er komen andere ‘muziek-tijden’ en dan hopen wij met z’n allen weer van de Bachweken te mogen genieten.”


www.bachwekenlochem.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden