<p>Gerrit te Rietstap tijdens een van de optredens een paar jaar geleden. Foto: Arjen Dieperink</p>

Gerrit te Rietstap tijdens een van de optredens een paar jaar geleden. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Gerrit te Rietstap: zingen is beste therapie tegen stress

LOCHEM - Tijdens het optreden van het Lochems Mannenkoor ziet het publiek hem vrijwel alleen van achteren. Dat heb je ervan als je dirigent bent. Toch heeft Gerrit te Rietstap er nog geen genoeg van, ook al leidt hij het koor al tientallen jaren.

Door Arjen Dieperink

Het Lochems Mannenkoor bestond in september vorig jaar 85 jaar. De laatste 33 daarvan is Gerrit te Rietstap de dirigent. Gerrit en zijn vrouw Ina vertellen aan de koffie dat ze met zang zijn grootgebracht. “Wij kennen elkaar van onze prille jeugd in Koekange. Zo wel Ina en ik komen uit een gezin waar veel gezongen werd. Zang staat in het leven centraal en is de beste remedie tegen stress”, zegt Gerrit.
Na de schooltijd en Gerrits militaire dienst ging het echtpaar in Gouda wonen. Gerrit behaalde zijn tweedegraads onderwijsakte en het echtpaar Te Rietstap kreeg drie kinderen. Op 1 januari 1979 werd Gerrit hoofd verkoop bij de ABC in Lochem. “Wij hebben ter overbrugging even in Laren gewoond en keken ondertussen uit naar een huis in Lochem. Ina kende deze buurt vanuit haar jeugd omdat zij als kind bij familie ging logeren. Een ambtenaar van de gemeente Lochem attendeerde ons erop dat hier enkele bouwpercelen waren. Uiteindelijk hebben wij het huis op deze plek kunnen laten bouwen.”

Kerkorgelles
Toen het echtpaar nog in Gouda woonde ging Gerrit in de Pauluskerk te Rotterdam kerkorgelles volgen, een professionele opleiding die vijf jaar duurde. Eenmaal in Lochem trad hij toe tot het Lochems Mannenkoor. Gerrit kan zich nog wel een leuke anekdote herinneren. “Wij oefenden toen in hotel Het Wapen van Lochem aan de Nieuwstad. Uitbater Nijhof moest dan voor onze repetitieavond, op de maandag, de kolenkachel aandoen. Maar toen wij binnenkwamen zag het blauw van het rook.”
Op 1 januari 1988 werd Gerrit te Rietstap dirigent van het Lochems Mannenkoor, toen zijn voorganger om medische redenen moest stoppen. “Ik volgde op dat moment de meerjarige dirigentenopleiding aan het conservatorium in Arnhem. Drie jaar lang moest ik alle zaterdagen naar Arnhem. Het dirigentschap bij het Lochems Mannenkoor kwam toen wel goed uit: ik kon daar stage lopen.” Te Rietstap geeft aan dat het dirigeren van het koor veel energie kost, maar hij zegt nadrukkelijk ook dat hij er veel energie voor terugkrijgt.

Introductielessen
In al die jaren is er wel het een en ander veranderd bij het Lochems Mannenkoor. Tegenwoordig kent men de koorintroductie waarbij nieuwkomers onder meer advies en begeleiding krijgen. De lessen worden door Gerrit te Rietstap gegeven. “De koorintroductie heeft voor de nieuwkomers bij het Lochems Mannenkoor zeer zeker een toegevoegde waarde.”
Hoe lang hij nog dirigent blijft, daarover kan Gerrit te Rietstap nog geen zinnig woord zeggen. Zonder de steun van zijn vrouw Ina had hij het tot nu niet kunnen volbrengen, daar is hij haar dankbaar voor. “Laat ik zo zeggen. Zo lang ik het leuk blijf vinden en ervan geniet zal ik het blijven doen.”
Informatie over het Lochems Mannenkoor op de website.


www.lochemsmannenkoor.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden