Erald  en Erica blijven ondanks de tegenslagen de toekomst zonnig inzien. Foto: Arjen Dieperink

Erald  en Erica blijven ondanks de tegenslagen de toekomst zonnig inzien. Foto: Arjen Dieperink

Kappers mogen open en horeca blijft nog dicht

Algemeen

LOCHEM - Beide zijn ze ondernemer, zij heeft een kapperszaak en hij een tentenverhuurbedrijf. Voor het gezin Holterman heeft het ondernemerschap de afgelopen tijd veel impact op hun leven.

Door Arjen Dieperink

Bij Haarsalon Figaro in de Burgemeester Leenstraat staat een tent voor de ingang van de zaak. De klanten dienen eerst in de tent de handen te ontsmetten en worden wanneer ze aan de beurt zijn opgehaald, tenminste zodra de kapperszaak weer open mag.

Erica Holterman is twintig jaar eigenaresse van Haarsalon Figaro, Erald Holterman is tien eigenaar van Holterman tentenverhuur. De Holtermans zijn niet uniek in dit verhaal, maar zijn een voorbeeld van waar veel ondernemers tegen aanlopen.

Op de tafel en elders in de kamer staan bossen bloemen en enkele kaarten. “Dat heb ik van mijn klanten gekregen. Men leeft met ons mee. Dat doet ons goed”, laat Erica weten terwijl de telefoon voor de zoveelste keer rinkelt. “U wilt een afspraak. Als het goed is mogen wij volgende week open. Ik heb nog enkele plekken vrij.”, laat Erica de klant telefonisch weten. “Zo gaat het sinds vanochtend (maandag - AD) negen uur sinds het is uitgelekt dat wij kappers volgende week weer open mogen”.

“Voor elke branche pakken de maatregelen tegen het coronavirus anders uit. Het lijkt erop dat wij door de overheid zeer goed gesteund worden, maar de praktijk is helaas anders”, laat Erica weten. De spaargelden van de Holtermans zijn geslonken. “Kijk, ik heb kapsters in dienst, hun loon gaat gewoon door. Inkomen heb ik niet, zij het die korte tijd dat wij even open mochten zijn. Dat geld is inmiddels verbruikt. Geld dat wij voor het opknappen van de badkamer hadden gereserveerd is evenzeer opgeslokt aan verplichtingen. Wij zijn niet de enige ondernemers die hier last van hebben.”

Erica pakt een brief van de overheid. “Kijk, men wil mij eigenlijk beboeten omdat de overheid twee verschillende formules gebruikt. Een formule is voor het berekenen van de steun die wij zouden krijgen. Hierbij is de loonsom van een bepaalde datum bepalend. Ik heb aangegeven dat in die maand ook de overuren zijn uitbetaald, dat bedrag zou men niet meenemen. Toch is dat gebeurd. Bij de herberekening is het bedrag van de overuren niet meegenomen, waardoor er een groot verschil tussen die beide berekeningen is. Men gaat er dan automatisch vanuit dat ik iemand ontslagen heb, dus dien ik extra terug te betalen.” Inmiddels heeft haar accountant bezwaar aangetekend.

Ook Eralds bedrijf wordt hard door de coronamaatregelen getroffen. “Ik had voor de coronatijd vierhonderd vierkante meter aan vloer besteld, nu kan ik het helaas niet gebruiken. Feesten in Nettelhorst, Harfsen, Klein Dochteren, Groot Dochteren, Bathmen en in de omgeving van Oldenzaal, denk aan carnaval, gaan niet door. Geen feesten houdt in dat ik geen tenten kan leveren. Hetzelfde geldt voor de samenwerking die ik met een cateringbedrijf heb. Die hebben helaas ook niets te doen.” Het grootste deel van zijn tenten heeft Holterman opgeslagen. Voor de deur van Haarsalon Figaro staat een kleinere tent van hem om zo het bedrijf van zijn vrouw te kunnen helpen. En bij het Staring College heeft Erald Holterman kort geleden nog een grote partytent neergezet waarin de leerlingen tijdens de pauze kunnen vertoeven.

“Mijn inkomen is eigenlijk opgedroogd nu er geen activiteiten meer zijn. Nu verhuur ik mij als zzp-er bij een hoveniersbedrijf om zo nog wat te verdienen, maar daarvoor ben ik geen ondernemer geworden. Onze reserves weer op het peil van voorheen krijgen, zal veel langer duren dan het tijdspad van het verbruik. Dat smaakt bitter”. Holtermans laat weten dat ze wel positief naar de toekomst blijven kijken. “Het is niet altijd gemakkelijk. Onze kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten merken wel eens dat we met de gedachten elders zijn. Toch mogen zij er niet onder lijden”.

Inmiddels rinkelt de telefoon van Erica alweer en stroomt de afsprakenlijst vol om volgende week maximaal te kunnen gaan knippen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant