Robert Bosch (28) is door GB voorgedragen als nieuwe wethouder voor de gemeente Lochem. Foto: Arjen Dieperink
Robert Bosch (28) is door GB voorgedragen als nieuwe wethouder voor de gemeente Lochem. Foto: Arjen Dieperink
VIDEO

GB draagt Robert Bosch (28) voor als wethouder

Algemeen

LOCHEM - Als het aan Gemeentebelangen ligt krijgt Lochem een jonge wethouder als opvolger van Bert Groot Wesseldijk. De partij heeft de 28-jarige Robert Bosch uit Twello voorgedragen. Hij treedt aan per 1 april, nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen over de benoeming.

Door Henri Bruntink

Bosch overbrugt in ieder geval het jaar tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Het ligt voor de hand dat hij bij wederzijdse tevredenheid het ‘uithangbord’ voor GB wordt in de aanloop naar die verkiezingen.

Bestuurskunde
Robert Bosch is nu drie jaar fractievoorzitter van Gemeentebelangen in de gemeente Voorst. GB is daar sinds de laatste verkiezingen de grootste fractie in de raad. Ook in Lochem is GB de grootste fractie met zes zetels. Bosch trad al in 2014 aan als raadslid. Hij heeft een hbo-opleiding bestuurskunde afgerond en is bijna klaar met zijn Master bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Tijdens zijn studie heeft hij ambtelijke functies vervuld bij de gemeentelijke organisaties, zoals bij de griffie en als onderzoeker.

Over de stap zegt hij zelf: “Na zeven jaar raadslidmaatschap was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. Wethouder worden is dan een mooi stap. En als zo’n gelegenheid zich dan voor doet dan moet je die pakken. Dat zijn once-in-a-lifetime-kansen.”

Portefeuille
Het is de bedoeling dat hij de portefeuille van zijn voorganger een-op-een overneemt, al heeft de rest van het college daar ook nog wat over te zeggen. Een eerste kennismakingsgesprek is er overigens al geweest. De portefeuille van Bert Groot Wesseldijk komt grotendeels overeen met de zaken waarmee Bosch zich in Voorst bezighield, waaronder financiën en ruimtelijke ordening en wonen.

Marja Eggink, fractievoorzitter Gemeentebelangen Lochem: “Wij denken in Robert een jong, ambitieus, leergierig, gedreven en politiek bewuste bestuurder te hebben gevonden. Met gevoel voor humor waar het kan en serieus als het nodig is. In de regio staat hij bekend om zijn gedrevenheid en de kunst om iedereen om zich heen scherp te houden.”

Zelfde regio
Robert Bosch kent al de nodige raadsleden uit de gemeente Lochem. Raadsleden komen elkaar regelmatig tegen omdat zowel Voorst als Lochem tot de Cleantech Regio behoren. Bosch: “De gemeente Lochem is een prachtige gemeente en lijkt erg op de voor mij vertrouwde gemeente Voorst. Binnen de regio zal ik de lokale belangen voor Lochem net zo standvastig zal verdedigen als ik dat voor Voorst nu doe.”

Hij zegt verknocht te zijn aan het openbaar bestuur. Dat kreeg hij overigens niet met de paplepel ingegoten. Toen hij al op jonge leeftijd geen uitzending van Pauw & Witteman voorbij liet gaan vroegen zijn ouders hem wel eens of het niet werd om naar bed te gaan.

Kandidaten
GB Lochem sprak in totaal met zeven kandidaten, waarvan sommigen zichzelf meldden en anderen werden gepolst. Volgens Marja Eggink waren niet alleen de relevante ervaring en kennis van Robert Bosch doorslaggevend maar ook het feit dat hij - als student - per direct beschikbaar is. Andere kandidaten lieten zich deels afschrikken omdat ze een baan zouden moeten opzeggen voor een onzeker avontuur.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode