Scouts langs Lochemse deuren voor Jantje Beton | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>V.l.n.r. Astrid en Meike Ruumpol & Nikai en Carin Blanckenborg voor het clubgebouw. Foto: Arjen Dieperink</p>

V.l.n.r. Astrid en Meike Ruumpol & Nikai en Carin Blanckenborg voor het clubgebouw. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Scouts langs Lochemse deuren voor Jantje Beton

De Witte Wieven doet al meer dan veertig jaar mee

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Vanaf 8 tot en met 13 maart is er weer collecte voor Jantje Beton. Zo'n 40.000 vrijwilligers gaan in heet Nederland langs de deuren om geld op te halen. Ook de staf en leden van Scouting De Witte Wieven gaan op stap. Ze doen het graag, ook omdat zo'n vijftig procent van de opbrengst naar de eigen clubkas gaat.

Tegenover de ingang van Bosrijk Ruighenrode ligt een zandpad, en het hek staat open. Na zo'n honderdvijftig meter doemt het clubhuis op, met in de nok een afbeelding van twee witte wieven die een bord vasthouden met de tekst 'Scouting de Witte-Wieven'. Carin Blanckenborg, secretaris van de scoutinggroep, laat de ruimtes in het gebouw zien. Haar 16-jarige zoon Nikai, ook scout, is aanwezig. Het dagelijks bestuur bestaat verder uit voorzitter Patrick Schetters en penningmeester René Pardijs. De Witte-Wieven telt de speltakken: Welpen (6-10 jaar), Scouts (11-14 jaar) en Explorers (15-17 jaar). De 18-plussers komen bij de Stam.

Een grote familie
"Wij zijn een kleine scoutingvereniging maar wel een heel gezellige", vertelt Carin bij de rondleiding door het scoutinggebouw. "Let maar niet op de rommel, wij zijn bezig met het organiseren van de eerste bijeenkomst. Uiteraard volledig coronaproof, maar het mag vanaf volgende week weer. Verder hebben wij vanavond een speurtocht maar alleen voor de bubbels van gezinnen. Iedereen krijgt een tijdspad waar men binnen moet blijven. Op die manier voorkomen wij de eventuele verspreiding van corona."
Opvallend zichtbaar bij de ingang van het clubgebouw zijn enkele krantenberichten. Opgehangen is onder meer de krantenkop 'Clubgebouw scouting brandt af'. Een brand die vijfentwintig jaar geleden, een dag voor Koninginnedag, plaatsvond en het toenmalige clubgebouw volledig verwoestte. Maar als een Phoenix herrees uit de as de scouting met het nieuwe gebouw, met een oppervlakte van honderdzevenenzeventig vierkante meter.

Mama en papa
De negenjarige welp Meike Ruumpol komt in haar tenue met haar moeder en vriendin naar binnen lopen. Meike zat voorheen op hockey en vond het naar eigen zeggen daar niet meer zo leuk. "Met papa ging ik hier naar de open dag kijken en dit vond ik heel leuk", zegt de welp die inmiddels al weer drie jaar bij de Witte-Wieven zit. "Mama zit ook bij de scouting", laat ze spontaan weten. Haar moeder Astrid kleurt even en reageert: "Ach, ik ben bestuurslid en zat vroeger als kind ook bij de scouting." Ad rem roept Meike: "Maar papa ook." Astrid laat weten dat haar man inderdaad bij de scouting in Gorssel zat. "Door de kinderen kom je in aanraking met het scoutingleven, zegt Carin Blanckenborg. "Zo ben ik ook in het bestuur gerold." Uit alles blijft dat Scouting de Witte-Wieven één grote familie is.

Collecte
Vanaf volgende week gaan vijfenveertig leden van De Witte-Wieven op stap voor de collecte van Jantje Beton. Voor een antwoord op de vraag hoe lang ze dat al doen wordt penningmeester René Pardijs opgebeld. Dat heeft hij zo gauw ook niet paraat maar zegt "Ik ben zelf zesentwintig jaar bij de Witte-Wieven en heb altijd voor Jantje Beton gecollecteerd. Ik zal het even navragen."
Ondertussen onderstreept Carin het belang van Jantje Beton. "Buiten spelen is ontzettend belangrijk voor ieder kind. Onze rol als scouting wordt hierin steeds belangrijker." In een mum van tijd belt René Pardijs terug: "Wij collecteren al veertig jaar voor Jantje Beton."
De helft van de collecteopbrengst mag de scouting zelf houden. "Dat geld hebben wij nu heel hard nodig. In verband met de coronamaatregelen kunnen wij ons clubgebouw niet verhuren. Onze kas lijdt daaronder", vertelt Carin Blanckenborg.
De scouts gaan tijdens de collecteweek met een volwassene lang de deuren. Carin legt uit: "De kinderen bellen aan en doen een stapje terug. Als men iets in de collectebus wil doen komen ze iets dichterbij. Maar ook bestaat de mogelijkheid, indien men geen kleingeld in huis heeft, om te doneren met de iDeal QR-code. Hiervoor dient men wel een bankapp op de telefoon te hebben." De Witte-Wieven hoopt dat iedereen een bijdrage wil leveren. Meer info op de website.


www.scoutingdewittewieven.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden