Lochemse horeca krijgt veel bijval | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Hendy Brinkert drinkt een kopje koffie op haar eigen terras. Ze vindt dat de terrassen weer open kunnen. Foto: Arjen Dieperink</p>

Hendy Brinkert drinkt een kopje koffie op haar eigen terras. Ze vindt dat de terrassen weer open kunnen. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Lochemse horeca krijgt veel bijval

Iedereen snakt naar heropening, gasten zijn welkom

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Lochemer Rob Driessen is er klaar mee. Op zijn Facebookpagina staat onder zijn foto de tekst 'Unlock de horeca' en dat initiatief slaat aan. Ook Evert Eikelkamp heeft deze tekst onder zijn foto op Facebook staan. Rob en Evert zijn twee van de vele Lochemers die het initiatief steunen.

Aan de telefoon wil Rob Driessen (64) zijn standpunt rond 'Unlock de horeca ' met alle plezier toelichten: "Ik vind het niet eerlijk zoals het nu allemaal gaat. Kijk eens bij in de parken en hoeveel mensen er op de fiets zijn. Als ik zie hoe druk het overal is, die mensen zijn allemaal het binnen zitten zat en willen graag op het terras. Zowel bij de Witte Wieven in Zwiep als op de kleine markt in Lochem moet dat gemakkelijk kunnen. Als iemand dat niet wil of durft is het ook goed. Niets is verplicht, je moet het zelf weten. Ik ben er best zeker van dat de mensen zich dan aan de regels zullen houden. Ik ben niet alleen voor de horeca maar ook voor de winkeliers. Voor je het weet is de stad dood en is er geen reet meer aan."
De 57-jarige Evert Eikelkamp vult zijn stadgenoot telefonisch aan:" Het heeft lang genoeg geduurd, het wordt tijd dat wij een avondje een biertje kunnen tappen, dat vind ik gezellig. Iedereen houdt zich hier wel aan de anderhalve meter."

Woodstock
In de woonkamer boven eetcafé Woodstock aan de Kleine Markt in Lochem zit Henk van de Made met de Berkelbode van vorige week in zijn handen. Naast hem op de bank duitse herder Max. In de kamer zit ook Hendy Brinkert, de eigenaresse van het eetcafé. Zij wordt bijgestaan door haar vriend Henk, die het horecavakmanschap met de paplepel kreeg ingegoten.
Hendy Brinkert is al zevenendertig jaar ondernemer waarvan de laatste elf jaar in eetcafé Woodstock. Zij heeft twee personeelsleden in vaste dienst en de anderen zijn oproepbaar. "Geen enkele ondernemer kon vermoeden dat wij in een situatie als deze zouden komen. Toen ik op 9 december 2009 van start ging liep alles op z'n rolletjes tot de overheid op zondag 15 maart vorig jaar om half zes in de middag besloot dat alles om zes uur dicht moest. Binnen een half uur. Dat kun je toch niet bedenken", zegt Hendy terwijl Henk ogenschijnlijk rustig doorleest. Tot het moment dat de rijksvergoeding ter sprake komt: "Je moet het zo zien. Je hebt een balletje gehakt met mosterd, daar mag met vier man er twee dagen over doen. Zo zit de vergoeding in elkaar", schampert Van de Made..

Huurbaas
Hendy Brinkert schiet even in de lach en vertelt verder: "Met mijn huurbaas heb ik tijdens de eerste lockdown geen enkele afspraak kunnen maken. Nu wij sinds 15 oktober weer gesloten zijn heeft hij enigszins meebewogen. Maar de vergoeding die wij als horecazaak van de Rijksoverheid ontvangen is te klein om de huur en andere lasten te kunnen betalen." Wel is Brinkert tijdens de tweede lockdown gestart met de afhaalmenu's en tijdens de kerstdagen werden de kerstmenu's persoonlijk bezorgd. "Wij hebben afhaalmenu's om zo contact met ons personeel te blijven houden en maar ook in bijzonder de contacten met de gasten. Deze koesteren wij ten zeerste. Maar voor de omzet hoef je het van die menu's helaas niet te hebben."

Coronaproof
Eetcafé Woodstock is net als de meeste horecazaken geheel coronaproof ingericht. Behalve het ontsmettingsstation bij de ingang en de aangegeven looproute staan de tafels op meer dan anderhalve meter afstand van elkaar. "In plaats van zestig gasten kunnen wij binnen nu maar 36 personen kwijt. Op het terras is het aantal zitplaatsen van zeventig naar zestig teruggebracht. Hier mochten wij van de gemeente Lochem, net als andere zaken op de kleine markt, extra openbare ruimte gebruiken. De precario werd de horeca Lochem door de gemeente kwijtgescholden, dat vind ik een mooi gebaar. Alle kleine beetjes helpen. Maar de reserves zijn bijna op", zucht Hendy Brinkert. Eén ding is voor haar en Henk duidelijk: de horeca kan op een veilige manier open. Liever vandaag dan morgen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden