Hackers leggen ICT plat, Staring College betaalde losgeld | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Maandag was het Staring College nog gesloten. Foto: Arjen Dieperink</p>

Maandag was het Staring College nog gesloten. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Hackers leggen ICT plat, Staring College betaalde losgeld

LOCHEM / BORCULO - Het kwam als een donderslag bij heldere hemel, de cyberaanval op de ICT-systemen van het Staring College. Door een storing in de systemen bemerkten de systeembeheerders op 23 februari dat er door hackers was ingebroken. Veel gegevens waren versleuteld en niet meer toegankelijk, dit bleek ook zo te zijn voor de back-ups.

Het onderzoeksbureau voor informatiebeveiliging, Northwave, werd ter ondersteuning gevraagd. Uit het onderzoek van Northwave bleek dat er zoveel gegevens versleuteld waren dat de continuïteit van het onderwijs en de examens in gevaar kwamen. Het Staring College heeft een nog niet bekend gemaakt bedrag aan losgeld betaald om weer bij de bestanden te kunnen komen. De school laat weten dat het besluit om losgeld te betalen tegen hun principes ingaan maar dat het belang om het onderwijs in deze tijd door te laten gaan, doorslaggevend is geweest. Inmiddels is de ICT-afdeling in samenwerking met Northwave bezig om de bestanden te herstellen en een nieuw systeem op te bouwen. Het Staring College heeft van het voorval melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is er een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Geen school
In een brief aan de ouders en leerlingen van het Staring College berichtte bestuurder C.E. Krist-Spit: "De schade is nu nog dermate groot dat er maandag 1 maart géén lessen gegeven kunnen worden, niet online en niet op school en niet in het steunpunt." Dinsdag 2 maart begonnen de lessen voor de examenleerlingen, de eerste klassen B/K in Lochem en Borculo en de leerlingen die naar de steunpunten gaan in Lochem en Borculo. Tevens werden de vmboleerlingen voor de beroepsgerichte vakken op school verwacht. Alle andere leerlingen krijgen deze week nog digitaal les. De leerlingen werd om begrip gevraagd omdat de docenten deze week nog geen of onvolledige toegang hebben tot lesmaterialen, toetsen, planningen en dergelijke.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden