Hetty: " Ik fluit elk weekend wedstrijden. De hoofdmoot van wat ik nu doe is arbitrage."
Hetty: " Ik fluit elk weekend wedstrijden. De hoofdmoot van wat ik nu doe is arbitrage." (Foto: Ina Stoel)
De Vrijwilliger Centraal

Een lijntje met fluiten, Hetty Helder

In de rubriek 'De vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. De artikelen staan ook op vrijwilligerscentralelochem.nl

Door Ina Stoel


Basketbal was háár sport. Jarenlang gespeeld en ook veel wedstrijden gefloten. Na een knieblessure door een skiongeluk ging het niet meer met deze intensieve sport. De verhuizing naar Lochem bracht nieuwe mogelijkheden. Manlief en kinderen werden lid van de Lochemse Hockey Club (LHC). Toen er fluiters gevraagd werden, dacht Hetty (60): "Dat moet ik ook kunnen". De keus voor hockey was toen snel gemaakt. "Vooral het technische in deze sport trok me aan. De spelregels werden door een clubcursus snel aangeleerd en de tijd deed de rest . Ik ging zwaardere hockeywedstrijden fluiten. En haalde mijn opleidersdiploma". Door een bedrijfsfusie raakte ze werkloos. Ze werd toen lid van de technische commissie: lijncoördinator en secretaris. Dit deed zij naast de scheidsrechterscommissie. Deze regelt onder meer wie waar ingezet wordt als scheidsrechter. Nu werkt Hetty als management assistent bij AOC-Oost, maar ze blijft zich inzetten voor hockey.
Hetty: " Ik fluit elk weekend wedstrijden. De hoofdmoot van wat ik nu doe is arbitrage. Ik ben voorzitter van de scheidsrechtercommissie, leid jeugdige leden op tot het halen van hun kaart en begeleid mensen bij het fluiten van hun eerste wedstrijd". Inmiddels is er een clubje leden, dat fluiten erg leuk vindt én ambitieus én getalenteerd is. Dit noemen ze 'de clubscheidsrechters plus'. Dit groepje fluitisten wordt geschikt geacht om uiteindelijk ook de moeilijkste wedstrijden te fluiten. Hetty: "Eigenlijk wil je als scheidsrechter onzichtbaar zijn, het spelletje draait tenslotte niet om de scheids. Als het goed gaat weet men niet, wie er gefloten heeft. Ik heb er voldoening van als ik een wedstrijd in goede, sportieve banen heb weten te leiden. En ik vind het belangrijk neutraal en eerlijk te zijn. Niet partijdig, maar ook niet overcompenseren, waardoor je de eigen club tekort doet. Jammer en ergerlijk is het dan ook als men een fout van een scheidsrechter direct uitlegt als partijdigheid".
Hockey wordt tegenwoordig door een doorsnee van de bevolking gespeeld. Hetty geniet van deze diversiteit. De LHC is een actieve en gezellige club, voor Hetty een vereiste om zich thuis te voelen. Het mooie hockeyspel inspireert haar, het buiten zijn is heerlijk. "Vooral op het veld moet ik veel rennen. Dat houdt me fit". Concentratie en een snelle reactiesnelheid zijn met name vereist in de cirkel van de zaal. Duidelijk zijn is dan belangrijk. "Geen tijd voor dat bescheiden gedoe, waar wij vrouwen nog wel eens last van hebben".

De club laat nu zijn waardering voor haar blijken, door haar voor te dragen als sportvrijwilliger van het jaar.

sportverkiezinglochem.nl

Meer berichten