Bertus speldt zijn Dinie de koninklijke onderscheiding op. Foto: Arjen Dieperink

Bertus speldt zijn Dinie de koninklijke onderscheiding op. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Duizendpoot Dinie Rouwenhorst lid in de Orde van Oranje-Nassau

Algemeen

Drijvende kracht achter muziekvereniging Juliana uit Almen

Door Arjen Dieperink

EEFDE/ALMEN - Afgelopen donderdagavond werd een nietsvermoedende voorzitter van muziekvereniging Juliana Almen twee keer in het zonnetje gezet. Eerst door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie en daarna ook nog door de koning, die haar vele werk beloonde met een benoeming tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het is donker op de verbouwde boerderij in het buitengebied van Eefde, behalve in de voorkamer waar het licht brandt. Voorzitter Dinie Rouwenhorst van muziekvereniging Juliana uit Almen zit aan tafel achter haar laptop, druk digitaal aan het vergaderen met de andere bestuursleden. Ze zit al sinds begin 1999 in het bestuur. Het voorzitterschap heeft zij in de loop der jaren diverse keren op zich genomen. Lid van de vereniging is ze al sinds 1965 toen ze begon te spelen op een euphonium. Daar is ze niet meer mee gestopt.

Serenade
Terwijl Dinie druk aan het vergaderen is komt de Berkelbode net op tijd binnen voor het eerste hoogtepunt. Uit Dinie's laptop klinkt muziek. Het is een serenade van de baritonsectie en tevens het startschot voor het officiële gedeelte. Dinie heeft wel in de gaten dat zij in de belangstelling zal staan. Ze is tenslotte vijftig jaar muzikant bij Juliana. Een korte toespraak volgt en er wordt gememoreerd dat de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie Dinie in het zonnetje zet met de uitreiking van een herdenkingsspeld en de bijbehorende oorkonde. Haar man Bertus bevestigt de speld terwijl Dinie zichtbaar ontroerd is. Er worden foto's gemaakt en zoonlief filmt alles met zijn mobieltje. De schoondochter deelt petitfours met een foto van Dinie uit. Die zijn ook vooraf bezorgd bij de leden van Juliana, zodat allen tegelijk aan het gebak kunnen.

Burgemeester
Veel tijd om te genieten van haar petitfour krijgt Dinie echter niet. Op het laptopscherm wordt er afgeteld en plotseling komt burgemeester Sebastiaan van 't Erve in beeld. Dinie zit met verbazing naar het scherm te kijken, haar mond valt open. De burgemeester beschrijft het noaberschap dat Dinie Rouwenhorst-van de Put in de praktijk brengt en haar inzet voor de muziekvereniging Juliana. Tijdens het 110-jarig bestaan van de vereniging maakte de dorpsdichter Dorine Boerboom een speciaal gedicht voor Dinie. Dat zij tot op de dag van vandaag veel voor de vereniging betekent staat als een paal boven water.
Tevens staat Van 't Erve stil bij diverse initiatieven die Rouwenhorst heeft ontplooid. Zoals het opzetten van de verenigingswebsite samen met haar man Bertus. Ook was zij initiator en trekker van het muziekstuk Ode aan de Berkel en zette zij zich in voor de Stichting Muziekgolf, een samenwerkingsverband van zeven muziekverenigingen in de gemeente Lochem. Uiteindelijk laat de burgemeester weten dat Dinie Rouwenhorst-van de Put benoemd is tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Oorkonde
In het bijzijn van zoon en schoondochter en de Berkelbode speldt Bertus Rouwenhorst zijn Dinie ook de koninklijke onderscheiding op. Zodra Dinie de oorkonde en de bloemen van Bertus heeft gekregen laat zij haar medevergaderaars voor de webcam van haar laptop de oorkonde zien. De kersverse gedecoreerde wordt gevraagd om enkele woorden tot de aanwezigen te richten. Dinie herpakt zich en kijkt met grote voldoening de webcam in. "Ik had die onderscheiding nooit willen hebben omdat ik het normaal vond wat ik altijd heb gedaan. Maar nu ik hem heb doet het mij het toch veel. Ontzettend bedankt, wie er ook allemaal achter zit."
Ondertussen is het al half tien en de digitale feestelijkheid wordt afgesloten. De familieleden die via de laptop konden meekijken krijgen nu de gelegenheid om Dinie te feliciteren. "Toen ik de burgemeester in beeld zag komen voelde ik al: er gebeurt nog meer", zegt het nieuwe lid in de Orde van Oranje-Nassau tegen haar Bertus. En het werd nog laat bij de familie Rouwenhorst.

Trots laat Dinie Rouwenhorst de oorkonde zien aan alle meekijkers op het laptopscherm. Foto: Arjen Dieperink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant