Advendo-voorzitter Petra Fust-van Holland "Het is van belang dat kinderen muziek kunnen ervaren ". Foto: Arjen Dieperink
Advendo-voorzitter Petra Fust-van Holland "Het is van belang dat kinderen muziek kunnen ervaren ". Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Er zit muziek in de basisschoolkinderen

Algemeen

KinderMuziekWeek in Lochem, Zutphen, Brummen en Voorst

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - In de week van 12 tot en met 16 april gaan de basisschoolkinderen muziek maken. Deze KinderMuziekWeek vindt plaats in de gemeenten Lochem, Zutphen, Brummen en Voorst.

De leerlingen, leerkrachten en de muziekaanbieders uit de vier gemeenten gaan in dit project gezamenlijk aan de slag. In totaal doen 68 basisscholen mee. Voorzitter Petra Fust-van Holland van de Lochemse muziekvereniging Advendo is trots op wat er al heeft plaatsgevonden en wat er nog gaat gebeuren. "Afgelopen weken werd speciaal voor de leerkrachten van de basisscholen het MuziekFeest georganiseerd. Dit vond plaats in verschillende workshops, die vanwege corona online moesten worden gehouden. Bij de interactieve workshops kregen de leerkrachten informatie en inspiratie en tevens lesvoorbeelden die gebruikt kunnen worden tijdens de KinderMuziekWeek, maar natuurlijk ook daarna." Ter voorbereiding ontvingen alle scholen verder een muziektas met informatie over onder meer alle lokale en regionale muziekaanbieders alsmede tips en inspiraties waarmee ze de muzikale week tot een feest kunnen maken.

Muziekwedstrijd
Het is volgens de organisatoren van groot belang dat de kinderen, ouders en leerkrachten het belang van muziek gaan ervaren. Petra zelf speelt al vanaf haar jeugd. Bij haar draait het om muziek, ook al gooit corona momenteel wel roet in het eten, ook deze week. "Er mogen helaas nu geen externen de school in en daarom zijn activiteiten met publiek niet mogelijk. Nu is gevraagd alle activiteiten zoveel mogelijk met andere scholen te delen zodat iedereen kan zien wat er gebeurt. Ook is er een MuziekWedstrijd georganiseerd met een lied dat Stef Woestenenk speciaal voor ons heeft geschreven. De kinderen worden uitgedaagd om op een zo’n creatief mogelijke manier een eigen muziekvideo te maken met de klas of school en hiermee een mooi geldbedrag te winnen voor een muzikale workshop of de aanschaf van extra instrumenten voor op school."

Verenigingen
De KinderMuziekWeek is een landelijk initiatief, ontstaan uit diepe wens om zoveel mogelijk kinderen en hun ouders de kracht en het plezier van (live) muziek te laten ervaren. Behalve Advendo doen in de gemeente Lochem alle harmonie- en fanfareverenigingen mee. Vanuit de MuziekGolf hebben zij hier gezamenlijk voor getekend. De MuziekGolf ontstond In 2005 bij de gemeentelijke herindeling. Daarin werden de (toen nog) acht muziekverenigingen uit de gemeente Lochem samengebracht. "
"Daarnaast zijn er ook verschillende andere verenigingen, koren en individuele aanbieders die dit convenant hebben ondertekend en/ of ondersteunen. En als er nog meer mensen zich willen aansluiten dan kunnen ze dit nog steeds doorgeven door een mail te sturen naar de Muzehof", zegt Petra Fust, die onlangs werd herkozen om de komende drie jaar opnieuw Advendo te leiden, na vier jaar voorzitterschap, waarvan één jaar als waarnemend voorzitter.
Info: info@muzehof.nl.


www.meermuziekzlbv.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode