<p>Renate en Peter Karssenberg zijn trots op hun bedrijf dat 75 jaar bestaat. Foto: Arjen Dieperink</p>

Renate en Peter Karssenberg zijn trots op hun bedrijf dat 75 jaar bestaat. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Zalencentrum Bousema stelt feestje maar even uit

Horecabedrijf bestaat 75 jaar: ‘Wat in het vat zit verzuurt niet’

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Zalencentrum Bousema bestaat 75 jaar. Graag hadden de eigenaren dat willen vieren met het personeel en de vele gasten die iedere dag worden begroet. Helaas, de coronamaatregelen laten het niet toe. Maar, belooft Peter Karssenberg: “Wat in het vat zit verzuurt niet.”

Peter en Renate Karssenberg zitten aan de stamtafel in hun eigen café van zalencentrum Bousema. Behalve het echtpaar is er niemand te bekennen. Aan de wand hangt een bord met de tekst ‘Poffen mag tot het einde van de dag’. Poffen kan men al meer dan een half jaar niet meer. Toch tikte de klok bij Bousema door. Op 1 april was het bedrijf jarig. Op Facebook liet het bedrijf aan de klanten weten: “Helaas kunnen wij dit nu niet op een gezellige, uitbundige en mooie manier vieren.” Maar dat feestje, net zoals bij het 70-jarig bestaan, komt er nog wel, aldus het echtpaar.

Vierde generatie
Peter en Renate zijn de vierde generatie die het bedrijf leiden. “De eerste eigenaren waren Bousema, en hun dochter zette het bedrijf voort met haar man Kobus van Duuren. Dini (dochter van het echtpaar Van Duuren) nam daarna de leiding over met haar man Hans Karssenberg. En nu zijn wij eigenaar van het bedrijf”, vertelt Peter Karssenberg. “Ja, de vijfde generatie staat al klaar, die wil ook graag geïnterviewd worden”, vult Renate lachend haar man aan. Maar hun zoon, de 11-jarige Daan, zit niet bij het gesprek.
Helemaal onopgemerkt is het 75-jarig bestaan niet voorbij gegaan. De Karssenbergs waren overrompeld door de vele kaarten, boeketten en andere cadeaus die gebracht werden.

Speeltuin
In de loop van het bestaan is er veel veranderd. De speeltuin, waar men ooit met een kokosmatje de houten glijbaan afging zit bij vijftigplussers nog in het geheugen. Maar in de jaren zeventig maakte die plaats voor de zalen waar tal van grote bruiloften en andere feesten werden en nog steeds worden gegeven. Ook zijn er met regelmaat tentoonstellingen te bewonderen van onder meer PEKLO. De kleindierenvereniging houdt er ieder jaar haar tentoonstelling.

Bowlen en biljarten
Een schot in de roos was volgens het echtpaar Karssenberg de bowlingbaan. “Wij hadden beneden de mogelijkheid voor midgetgolf, de topdrukte voor deze vorm van recreatie werd minder. Toen wij de bowlingbaan kregen liep het weer storm.” Het blijft mogelijk om midgetgolf te spelen.
De in 2012 verbouwde kroeg biedt ruimte aan drie biljarts. Met 21 teams en 85 leden is Biljartvereniging Bousema een van de grootste in de gemeente Lochem. Tevens komen er regelmatig twintig recreanten biljarten. “Dat mag nu niet meer en de biljarters kunnen hun ervaring niet bijhouden”, vertelt Peter.
Biljartclub Bousema is in 2015 opgericht en komt voort uit een fusie tussen de Lochemse Biljartverenigingen D.B.L., Paasberg en T.O.P.. BC Bousema is een prestatiegerichte biljartvereniging en is aangesloten bij zowel de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) als bij de regionale Biljart Bond Lochem-Goor (LOGO).
Over de toekomst van Bousema wil het echtpaar nog niets kwijt. Peter laat weten met meerdere zaken bezig te zijn. Zo wordt onder meer de voormalige rokersruimte aangepakt. Maar zodra het mogelijk is zullen de deuren van zalencentrum Bousema weer opengaan. Meer informatie op de website.


bousemahoreca.nl/

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden