The Kapsones met vlnr: Jeroen Hobert, Sebas van Olst, Erik Neimeijer en Pieter Holkenborg. Foto: Bullet-Ray Photography
The Kapsones met vlnr: Jeroen Hobert, Sebas van Olst, Erik Neimeijer en Pieter Holkenborg. Foto: Bullet-Ray Photography
video

The Kapsones geeft dialectrock spierballen

Algemeen

ACHTERHOEK/SALLAND – Bij de mannen van The Kapsones is een stuwmeer aan muzikale energie ontstaan. Deze nieuwe band met twee oud-leden van Bökkers kan niet wachten om de dam te doorbreken en het publiek te overspoelen met de beukende punksound á la The Clash en The Stooges in combinatie met het rauwe, energieke stemgeluid van Erik Neimeijer. Samen met voormalig Bökkers-drummer Jeroen Hobert, bassist Sebas van Olst (Typhoon) en gitarist Pieter Holkenborg (Atlanta, Automatic Sam) vormt hij deze dialectformatie. De hardste van Oost-Nederland, zo is de belofte.

Door Gerwin Nijkamp

Verschil in inzicht over de te varen muzikale koers, deden de bandleden van Bökkers besluiten ieder hun eigen weg te gaan. In een afscheidstour zouden ze er in 2020 samen met de fans nog een mooi feestje van maken, maar corona zorgde helaas voor een vroegtijdig einde aan de band in oude bezetting. Frontman Hendrik-Jan Bökkers heeft inmiddels nieuwe muzikanten om zich heen verzameld. Ook Neimeijer en Hobert zaten niet stil en bleven nummers schrijven. Op hun nieuwe pad troffen ze Van Olst en Holkenborg met wie ze inmiddels genoeg songs hebben opgenomen om een album te vullen.


‘Feestmuziek, maar wilder’
Wie de twee uitgebrachte singles ‘Heilige Geest’ en ‘Goeie Smaak’ hoort, weet dat The Kapsones niet verdergaat waar het oude Bökkers ophield. “Het is nog steeds feestmuziek, maar wilder en minder geregisseerd”, vertelt Neimeijer. De teksten zijn weliswaar nog steeds in het dialect, maar dat is meer praktisch dan idealistisch. “Of de streepjes de goede kant op staan, maakt me niet zoveel uit. Ik schrijf m’n teksten altijd in het plat. Ik kan niet ineens overstappen op Engels”, verduidelijkt de zanger. Hobert vult aan: “Dialect is uiteindelijk gewoon een taal van de straat, daar kun je alle kanten mee op.” Hoewel Holkenborg bekender is met het Achterhoeks dan met het Sallands, is de streektaal voor hem een mooie bijkomstigheid. “Ik heb vooral in Engelstalige bands gespeeld en was blij verrast hoe het dialect met deze muziek uitpakt. Het is anders dan wat je gewend bent van dialectrock, dat vaak een beetje in de hoek van bands als Status Quo zit.”

De bandleden zijn enorm benieuwd naar wat er gaat gebeuren in de muziekwereld als alles weer opengaat. “Eigenlijk ontstaat er straks een nieuw 0-punt. Waar heeft iedereen de afgelopen maanden naar geluisterd? Welke muziek is er gemaakt? En er is natuurlijk een steeds groter wordende groep jongeren die überhaupt nog nooit naar een concert of festival is geweest.” Als het aan The Kapsones ligt, mag het allemaal een stuk rebelser dan voor en tijdens corona. Kappen met elkaar de les lezen en de preutsheid, vinden ze. “Soms lijkt het alsof je helemaal niets meer mag zeggen.”

‘Bom laten ontploffen’
Dat verstikkende gevoel hoopt het viermanschap om te zetten in positieve energie. De nummers zijn geschreven, opgenomen en de eerste repetitie samen is geweest. Wat The Kapsones betreft is er echter maar een manier om echt te ontladen: op het podium mét publiek. Zij gaan voor zo’n show waarvan je voorafgaand niet weet wat er gaat gebeuren en achteraf eigenlijk niet meer kan vertellen wat er is gebeurd. “We willen een bom laten ontploffen”, vertelt Neimeijer. Holkenborg memoreert aan Pinkpop in de jaren negentig. “Daar zag je van die kolkende massa’s, het hele publiek ging uit z’n dak.”

Wanneer de clubs, feesttenten en festivalweides weer volstromen met muziekliefhebbers is nog even afwachten, The Kapsones is er echter klaar voor: “Wij staan in de startblokken om te gaan!” Tot dat startschot klinkt, kunnen de ‘mensen alvast een beetje wennen’ aan hun muziek. Op de site en Facebook-pagina zijn de twee al uitgebracht singles te vinden. De komende tijd zal de band online meer nummers delen met het publiek.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode