<p>Dani&euml;l Heck klimt gestaag door. Foto: Arjen Dieperink</p>

Daniël Heck klimt gestaag door. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Iedere zaterdag beklimt de scouting de Belvedère

LOCHEM - Het is zaterdagmiddag. Op de Lochemse berg zijn veel wandelaars en mountainbikers te bekennen. Op het hoogste punt staat de Belvedère. Een provisorische afzetting is om het gebouw gezet. Halverwege de toren, drukt iemand zijn lichaam tegen de buitenmuur.

Door Arjen Dieperink

Een groep jongeren zitten buiten de provisorische afzetting en geven ieder op hun eigen manier deskundig advies aan de persoon die enkele meters hoger tegen de Belvedère op probeert te klimmen. “Waar moet ik mij nu vastpakken?”, reageert de klimmer, Daniël Heck, naar beneden terwijl hij verwoede poging doet om zich aan de toren vast te houden. Verschillende en zelfs tegenstrijdige adviezen worden naar hem geroepen.

De jongeren maken deel uit van de Scouting Graaf Otto Groep Lochem, behorend tot de oudste speltakken. Heck is door een touw aan een andere deelnemer op de grond gezekerd. Een van de aanwezigen vanuit de scouting is Ilse Bouwhuis, zij is verantwoordelijk voor de PR van de vereniging en vindt het klimmen op de Belvedère prachtig. “Zelf heb ik maar een keer geklommen en dat is vanmiddag geweest.”

Zij kijkt omhoog terwijl Daniël Heck zich aan het touw naar beneden laat zakken. Eenmaal op de grond krijgt hij de vraag hoe vaak hij geklommen heeft. Voor Daniël kon antwoorden was er reactie uit de scoutinggroep. “Schrijf maar op dat het zijn eerste keer is. Zo leek tenminste zijn vierde klim.” Gelach viel Heck ten deel. Herbert Arendsen komt naar voren. “Wij huren de Belvedère om er te kunnen klimmen.” Tussen neus en lippen laat Arendsen weten dat hun klimploeg ook in opleiding is in Oldenzaal om daarna te bekijken of er een nieuwe speltak bij de Scouting Graaf Otto Groep kan worden opgericht.

De deur van de toren is open, boven de ingang staan de letters VG en het jaartal 1893. Op de vraag waar VG voor staat blijven de aanwezigen het juiste antwoord schuldig. VG staat voor het Verfraaiingsgezelschap. Op 9 juni 1885 werd VG opgericht. Het was de voorloper van de VVV. Lochem heeft op één na de oudste VVV van Nederland. In eerste instantie was het een houten toren die de VG liet bouwen. Enkele keren moest in verband met de snel groeiende bomen de toren worden verhoogd. Uiteindelijk besloot men in 1893 tot een gemetselde toren. Het plateau van de toren werd een paar keer verhoogd om het uitzicht over de bomentoppen te behouden. De Duitsers gebruikten het als een militaire uitkijkpost. Vanaf 1954 werd de toren tien jaar lang door het het Korps Luchtwachtdienst gebruikt als uitzichttoren.

Tegenwoordig wordt het uitzicht weer door de bomentoppen ontnomen en is de trap in de toren in slechte staat. “Gezekerd kunnen wij de trap wel gebruiken”, laat Herbert Arendsen weten terwijl hij zijn klimtuig aantrekt. Een korte tijd later is hij boven. “Gaat er nog iemand klimmen”, roept hij naar beneden. Er wordt ontkennend op geantwoord.

Tegen half vier zit het klimmen erop. De klimtouwen worden door Herbert ontkoppeld en deze vallen op de grond. Alles is opgeruimd en de toegangsdeur van de Belvedère gaat met twee hangsloten op slot. De zelf ontworpen vlag van de klimploeg van de Scouting Graaf Otto Groep Lochem wappert boven op de toren.

Het is voor de klimploeg wachten op het volgende weekend.

herbert.arendsen@graafottogroep.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden