<p>Het terras is schoongemaakt. De gasten mogen van Joanne van de Water en Siemen Kok woensdagmiddag komen. Foto: Arjen Dieperink</p>

Het terras is schoongemaakt. De gasten mogen van Joanne van de Water en Siemen Kok woensdagmiddag komen. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Horeca in binnenstad staat te popelen

Voorbereidingen voor heropening Lochemse terrassen in volle gang

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Vorige week dinsdag lieten demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge weten dat de terrassen in Nederland vanaf woensdag 28 april weer open mogen, van 12 uur tot 18 uur. De horeca-ondernemers in de Lochemse binnenstad zijn blij, kunnen bijna niet wachten en hebben het superdruk met de voorbereidingen. Tijd om een rondje langs de terrassen te maken.

Er heerste vorige week woensdagmiddag drukte op het terras bij café H2O. Het waren geen klanten die zich een week vergist hadden, maar de eigenaar en haar partner die het terras een flinke beurt gaven. De stoelen en tafels werden afgenomen en opgestapeld in de hoek van het terras. Het onkruid tussen de tegels werd verwijderd en opgeruimd.
Eigenaresse Joanne van de Water en Siemen Kok hebben even tijd om de Berkelbode te woord te staan. Binnen in het café staan de kratten (fris)drank opgestapeld. "Wij hebben nog geen bier aan de tap, dat wordt straks Hertog Jan", zegt Joanne. De bestellijst hadden ze al maanden van tevoren samengesteld en regelmatig aangepast. Toen tijdens de persconferentie van het kabinet Rutte bekend werd dat op woensdag 28 april de terrassen open mochten bedacht Joanne van de Water zich geen seconde en plaatste zij haar bestelling. "Ik ben blij dat men zo snel kan leveren" is haar reactie. Siemen Kok vult aan: "Je moet zorgen dat het goed koel staat, nu heeft het tenminste de tijd om te koelen."
Het terras biedt eigenlijk plaats aan zestig personen, maar vanwege de coronamaatregelen is dit teruggebracht tot zesentwintig. "Het is wel vreemd. Ik heb het bedrijf nu vijf jaar en daarvan zijn wij bijna één jaar gesloten geweest. Nu mogen wij gelukkig weer gedeeltelijk gaan draaien. In die zes uur gaan we plateservice aanbieden en andere hapjes. Om de gasten tegemoet te komen hebben we verschillende soorten drank en andere zaken ingeslagen. Tevens zijn de grote parasols geplaatst, zodat de gasten ook bij eventueel slecht weer droog zitten." Het is duidelijk: Joanne en Siemen hebben er zin in.

Personeel
Bij eetcafé Woodstock zit Hendy Brinkert rustig op haar stoel in de woonkamer. "Onze koks gaan vanaf morgen (donderdag - AD) aan de slag. Er moet veel worden voorbereid, zoals de sausen. Ook de bestellingen komen dan binnen. Alles moet op z'n plek en het terras moeten wij nog uitzetten." Ook ten aanzien van personeel moet er nog van alles worden geregeld. "Voor de bediening hadden wij een aantal jongeren aan het werk. Tja die zijn een ander baantje gaan zoeken toen wij een half jaar dicht moesten. Toen ik ze belde kreeg ik te horen dat ze nu in de supermarkten werken. Daarom ben ik nu op zoek naar jongeren die in de horeca wat bij willen verdienen", laat Brinkert weten.

Spannend
Dirk Jan Scholten, eigenaar van Eetcafé Scholten en het Raedthuys Lochem is licht sceptisch. "Natuurlijk vinden wij het fijn om weer open te mogen. Toch geldt voor mij: eerst zien dan geloven, maar ze kunnen het niet maken om dit weer terug te draaien." Scholten wijst op de stijging van het aantal besmettingen die donderdag 22 april bekend werd. "Ik blijf het spannend vinden. Wij zijn blij dat wij onze gasten mogen ontvangen. Wij mogen weer doen waar wij goed in zijn, de gasten verwennen. En ons terras wordt met nieuwe bloembakken opgesierd", besluit hij zijn reactie.
Ronald Bouwhuis zit met zijn restaurant Kawop aan de Markt. Op zijn site staat: 'Vanaf 28 april mag ons terras weer open! Bekijk hier alvast onze lunchkaart'. Bouwhuis hoopt dat zijn klanten uitgebreider gaan lunchen. "De lunchkaart is aangepast aan het seizoen, zo kan men ook asperges eten. Het is te hopen dat het mooi weer is .Zondag zijn wij extra open. Daarnaast kan men vanaf 17 uur afhalen. Op deze manier is het mogelijk om de avond te gaan verlengen."

Facebook
Enkele horecagelegenheden reageren op Facebook. Zo laat Grand café-restaurant Zwijnshoofd aan de Bierstraat weten: "Eindelijk het verlossende woord uit Den Haag gekregen." Het bedrijf hoopt dat de zes hele mooie dagen in oktober een vervolg krijgen.
Grand Café restaurant De Babbelaer heeft met medewerking van firma Van Aalst het terras aangekleed met kleurrijke bloembakken als afscheiding. Foto's op Facebook tonen hoe gezellig en coronaproof het is. Uitbater Rob Korenblek vertelt telefonisch: "Wij gaan verder het terras uitmeten, opbouwen en netjes maken. Wij draaien in de zes openingsuren lunch en diner, eigenlijk alles."
Afgelopen donderdag was Rob nog druk aan het voorbereiden en bestellingen aan het nalopen. Korenblek: "Je loopt in de versnelling van het ene moment van 0 naar 100. Ik moet nog achter het bier aan." De Babbelaer heeft een coronaproof terras voor zo'n zestig personen . Op de vraag of hij niet liever helemaal direct open zou willen antwoordt Korenblek: "Ik zie alles positief in. Het personeel heeft zes maanden lang niets gedaan, men is het niet meer zo gewend om borden uit te serveren. Daarom is het mooi om het weer rustig op te kunnen bouwen. Meteen een volle dag draaien, dat wordt het niet. Ben lang blij dat wij open mogen."
Muziekcafé 'In den Olde Keijzer' in de Bierstraat heeft in verhouding met de andere cafés in dit artikel een klein terras. Dina Nekkers-Nijhof zwaait er sinds 2004 de scepter. "Ik ga zaterdag open, indien de weersomstandigheden gunstig zijn. Ik heb een muziekcafé waar de klanten komen voor een drankje of een bitterbal. Plateservice heb ik niet. Op Facebook plaats ik die dag een bericht of ik open zal zijn."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden