Zoevend van de kabelbaan. Foto: PR/Scouting IJsselgroep Gorssel

Zoevend van de kabelbaan. Foto: PR/Scouting IJsselgroep Gorssel

Scouting IJsselgroep viert bijzondere Sint Jorisdag

Algemeen

GORSSEL - In de agenda van Scouting IJsselgroep Gorssel staat 23 april elk jaar met een vette markeerstift omcirkeld. En dat is uiteraard niet zomaar; het is de naamdag van Sint Joris! Traditiegetrouw wordt rond deze datum Sint Jorisdag gevierd bij de scoutinggroep. Een dag die in het teken staat van goed en kwaad. Net als voorgaande jaren werden rode tulpen gelegd bij de oorlogsgraven op de Gorsselse begraafplaats en de diverse oorlogsmonumenten in de regio. Ditmaal een extra bijzondere editie, niet alleen vanwege corona, maar ook omdat er voor het eerst in de geschiedenis van de scoutinggroep ook meisjes mee konden doen.

Sinds de oprichting van de IJsselgroep in september 1945 konden alleen jongens lid worden van de groep. Een destijds normale gang van zaken. Door een veranderende maatschappij en een steeds sterkere vraag vanuit ouders ‘of hun dochter niet lid kon worden van de IJsselgroep’ is 6 maart dit jaar door de groepsraad (leiding, bestuur, oudervertegenwoordiging en kaderleden) unaniem besloten om per Sint Jorisdag 2021 ‘gemengd’ te gaan draaien. Dat betekent dat vanaf heden ook meiden lid kunnen worden van de IJsselgroep. Een aantal meiden liet zich dit geen twee keer zeggen; zij deden al gezellig mee. Op deze manier kan nog beter voorzien worden in één van de drie kernwaarden van de groep: vriendschap.

Bloemstukken
Helaas geen traditioneel Sint Jorisdag-programma dit jaar, maar de IJsselgroepers laten zich natuurlijk niet zomaar uit het veld slaan. De explorers (15 tot en met 18 jaar) begonnen ’s ochtends al op tijd met het maken van bloemstukken voor de diverse oorlogsmonumenten in de regio. Uiteraard werden er ook rode tulpen gebruikt. Daarna was het de beurt aan de welpen (7 tot en met 11 jaar). Ook zij konden helaas niet naar de begraafplaats om hier een rode tulp te leggen. Zij maakten Happy Stones welke aan het einde van de middag door de leiding bij de oorlogsgraven werden gelegd. Verder maakten zij vuur op primitieve wijze (met behulp van zonkracht en firesteel). Na de welpen hadden de scouts (11 tot en met 15 jaar) hun St. Jorisprogramma. Zij deden een tof bosspel en tijdens de drinkpauze werd het verhaal verteld van de Halifax bommenwerper welke tegenover het scoutingterrein (nabij Huize Amelte) in de Tweede Wereldoorlog is gecrasht. De roverscouts (18 tot en met 21 jaar) sloten het Sint Jorisprogramma af met het uitbeelden van het Sint Jorisverhaal met behulp van spekjes en satéprikkers.

Rode draad
Normaal gesproken wordt Sint Jorisdag gevierd in de vorm van een groepsprogramma waaraan alle leeftijdsgroepen tegelijkertijd meedoen. Vanwege de corona-maatregelen was dit niet mogelijk. Om toch onderlinge verbondenheid te creëren waren er een aantal activiteiten opgezet die als rode draad door het programma liepen. Zo werden er bij elke leeftijdsgroep leden geïnstalleerd (nu horen ze er echt bij), werden de gevallen helden geëerd die hun leven gaven voor onze vrijheid (zij bestreden het kwaad) en met als klap op de vuurpijl konden alle leden van een – speciaal voor dit moment opgezette – kabelbaan af. Elk lid ging naar huis met een goodiebag vol lekkers. Via Youtube konden zij ’s avonds onder het genot van al dit lekkers luisteren naar het Sint Jorisverhaal. Ondanks de lastige omstandigheden werd het voor Scouting IJsselgroep een memorabele dag.

Bloemschikken in de zon. Foto: PR/Scouting IJsselgroep Gorssel
De installatie. Foto: PR/Scouting IJsselgroep Gorssel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant