Burgemeester Sebastiaan van 't Erve proost met Ridder Ayse Boya - Armut en haar man Mustafa Boya. Foto: Arjen Dieperink

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve proost met Ridder Ayse Boya - Armut en haar man Mustafa Boya. Foto: Arjen Dieperink

Duizendpoot Ayse Boya-Armut Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Algemeen

LOCHEM - De maandag voor Koningsdag was de dag van de Lintjesregen. Ook in gemeente Lochem daalden er weer Koninklijke Onderscheidingen neer. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve had er een dagtaak aan. Het eerste bezoek dat hij bracht, was aan Ayse Boya.

Door Arjen Dieperink

Langzaam maar zeker komen groepjes mensen, op gepaste afstand, samen bij het huis van de familie Boya. Het aantal groeit uit tot zesentwintig personen, die geduldig wachten tot wat er komen gaat. Tegen negen uur ziet het gezelschap een Russische zijspan, een Oeral uit 1957, de straat in rijden. De zijspan, bestuurd door Adri Bolt, heeft als passagier burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Enkele momenten later staan Ayse en Mustafa Boya in de deuropening. De burgemeester spreekt duizendpoot Ayse toe en benoemt al haar activiteiten die het mogelijk hebben gemaakt om haar een Koninklijke Onderscheiding te geven. De beduusde Ayse Boya - Armut heeft moeite haar emoties te onderdrukken. Uiteindelijk komt het verlossende woord, duizendpoot Ayse Boya - Armut wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje - Nassau. Het versiersel wordt, in verband met de coronamaatregelen, opgespeld door Mustafa. Na de plechtigheid en de felicitaties wordt het tijd voor de burgemeester om de volgende zeven onderscheidingen uit te gaan reiken.

Wie is Ayse Boya - Armut? Ayse Boya zit rustig op de bank en schiet in de lach bij de vraag. “Ik ben in 1968 geboren in Hisarcik - Kayseri in het midden van Turkije. Mijn vader werkte bij de Twentse Kabelfabriek in Lochem. In het kader van gezinshereniging mochten wij - mijn moeder met twee dochters - naar Lochem komen. Het gezin Armut heeft onder andere aan de Albert Hahnweg 16 en later Prinses Margrietlaan, eveneens nummer 16, gewoond. “In eerste instantie zat ik in de kleuterklas van de Prins Hendrikschool, later op het Eibernest aan de Zuiderwal. Van daar ben ik naar de bassischool Zuiderenk gegaan.” Na de basisschool ging Ayse naar de Lagere Huishoud- en Nijverheidsschool. “Ik vond daar geen uitdaging en ben daarna de middenstandsopleiding gaan volgen.”

In juli 1989 trad ze in het huwelijk met haar Mustafa. Het echtpaar Boya kreeg drie dochters in 1991, 1997 en 1999. “Ik ben wel fulltime huisvrouw, maar ik blijf niet stilzitten”, stelt zij. Ondertussen en niet volledig door anderen in de samenleving opgemerkt, heeft Ayse Boya een aardige staat van dienst opgebouwd. Zo is zij voorzitter van de Vrouwenraad van de HDV Selimiye Moskee in Lochem en vrijwilliger bij Stichting Welzijn Lochem. Ook is zij initiator van de mantelzorgspreekuren in de moskee en het handwerklab voor mensen met verschillende achtergronden met het doel elkaar te verbinden, evenals de drijvende kracht achter de deelname van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap bij de jaarlijkse herdenking door Stichting Levende Namen Lochem.
Haar geloof en haar man geven Ayse steun. “Als ik mijn geloof niet zou hebben dan zou ik misschien heel ongelukkig zijn”, zegt de 52-jarige Lochemse. Samen met haar man ging zijn in 2013 op bedevaart naar Mekka. De moskee beschouwt zij als een toevluchtsoord voor bezinning, eigenlijk haar tweede huis. “Ik kom daar tot mezelf”, laat ze weten.
Op de vraag wie haar inspireert om een beter mens te zijn behoeft zij niet lang na te denken. “Dat is mijn man. Ik doe ook aan mantelzorg en dat is niet altijd gemakkelijk. Ik zag het een keer niet zitten en zat met mijn handen in het haar en riep dat ik ermee zou stoppen. Hierop reageerde Mustafa met: ‘Je moet het samen doen, je weet wat de Koran zegt’. Ja, dat wist ik wel. Het gaf mij daarna weer kracht om door te gaan.”
Ondertussen pakt zij een pickwickzakje thee dat voor haar op tafel ligt, met de tekst ‘Uit welke kleine dingen haal je geluk?’ Even is ze stil en kijkt ze voor zich uit. “Eigenlijk uit alles wat ik meemaak.”

Ayse Boya werd al eerder in het zonnetje gezet. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lochem op 2 januari 2007 werd zij gevraagd plaats te nemen in een stoel op het podium. Haar activiteiten en bijdragen aan de samenleving werden opgesomd. Als dank ontving ze van de toenmalige burgemeester, Frans Spekreijse (2005 - 2013), een bos bloemen. Klik hier voor een volledig overzicht van alle activiteiten van Ayse Boya - Armut en de andere personen die een Koninklijke Onderscheiding ontvingen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant