Tienjarig karttalent Giel Huntink met zijn vader René. Foto: Karin Stronks
Tienjarig karttalent Giel Huntink met zijn vader René. Foto: Karin Stronks

Giel Huntink (10): Van babykart naar Honda 9 PK viertakt juniorenklasse

‘Plezier hebben en nooit opgeven’

Door Karin Stronks

EEFDE/AALTEN – De tienjarige Giel Huntink beleeft een succesvol debuut in de Honda 9 PK juniorenklasse. Op het circuit in Mariembourg, waar hij voor de eerste keer racet, wordt hij eerste. Giel glimlacht: “Papa zegt altijd: ‘plezier hebben en nooit opgeven’. Mijn droom is om ooit Formule 1-coureur te worden!”

Zijn idool in het Formule 1-circus is Pierre Gasly. Nico Hulkenberg bezet een goede tweede plaats. Is Giel zenuwachtig voor een wedstrijd? De tienjarige denkt even na en zegt: “Nee, zenuwachtig niet. Ik vind het wel spannend natuurlijk, er kan van alles gebeuren. Ik probeer altijd wel relaxed te zijn.” Giel probeert een keer per week te trainen, vaak op de buitenbaan in Eefde of in Venray. In de weekenden gaat zijn vader met hem mee naar wedstrijden. “Het is soms wel lang in de auto zitten”, zegt Giel. De races zijn in bijvoorbeeld in Assen, Spa Francorchamps, soms op Texel en in Mariembourg. In Mariembourg gaat het erg goed met Giel. Hij weet in zijn debuutrace in de Honda 9 PK klasse direct te winnen, als rookie nog wel! “Een rookie is iemand die pas begint, die het racen in een klasse nog moet leren”, legt Giel uit.

Zijn eigen kart staat in de garage op een bok. Het frame is krom vanwege een aanrijding op Spa Francorchamps. Vader René heeft een nieuw frame klaar staan om de kart om te bouwen. René heeft een autocross-verleden en sleutelt veel zelf aan de kart. “De motor is verzegeld, daar mogen en kunnen we niets aan wijzigen. We kunnen een paar kleine dingen aanpassen zoals een tandwiel. Er zijn twee soorten banden, slicks, de gladde band, en regenbanden. In principe hebben alle coureurs dezelfde kart, dezelfde kansen. Deze kart is precies op maat gemaakt voor Giel, het stoeltje, de pedalen, het stuur, alles is exact afgesteld. Omdat Giel nog jong is en een lichtgewicht moeten we de kart verzwaren, inclusief coureur moet de kart in deze klasse minimaal 125 kilo wegen.”

Op zijn vierde jaar stapt Giel voor het eerst in een kart, een babykart op Mallorca. “We waren op vakantie daar en eerst reden we samen in een duo-kart”, vertelt René. Giel zegt: “Ik wilde het zelf toen proberen en dat kon in de babykart.” Giel vindt karten zo leuk dat vader René uitzoekt waar in Nederland een vierjarige kan karten. Ze gaan regelmatig naar de kartbaan in Eefde waar Giel lid van de kartclub wordt. Ze trainen en rijden wedstrijden. Een eerste kart wordt aangeschaft.

René grijnst: “Ja en ineens kreeg Giel een groeispurt. Dus moest er een andere kart komen…” Tijdens wedstrijden blijkt dat Giel talent heeft, hij weet vaak te winnen. In Eefde wordt er getraind, de coureurs leren ook om ‘brutaal’ te zijn. De trainers snijden soms lijnen af en botsen tegen de karts van de coureurs aan. “Dan weten de jongens wat er dan gebeurt en hoe ze moeten reageren”, aldus René.

Giel wordt gescout en heeft bij wedstrijden een team om zich heen. Onder de bezielende leiding van teambaas Jeffrey van Diggele leert Giel de fijne kneepjes. “We leren om te vertellen waar de kart niet fijn rijdt, over grip. Om weer tienden van seconden sneller te kunnen zijn”, zegt Giel. Wat vinden zijn klasgenoten ervan? Giel lacht: “Ik heb vorig jaar mijn spreekbeurt gehouden over karten. Toen kwam ik met de kart op school!” Wat is er nou zo leuk aan karten? Giel vertelt: “Nou, heel snel racen, strijden tegen anderen en het gevecht om je plek!”

Giel hoopt hoog te eindigen in de Honda 9 PK klasse. De afsluitende race is op de kartbaan bij het circuit van Zandvoort. René: “We hopen hier wat mensen te mogen uitnodigen. En hopelijk kan Giel strijden om het Nederlands/Belgisch kampioenschap. Voorlopig adviseer ik Giel om vooral plezier te hebben en nooit op te geven!” Giel heeft twee sponsoren, Hamalandroute Snack en sinds kort sponsort tankstation Hameland Stop B.V. te Aalten de brandstof. De verrichtingen van Giel zijn te volgen op Facebook, KGM Racing en Instagram: KGM Racing 194

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden