Nico van Kan geeft de cursus beeldhouwen in de open lucht. Foto: PR
Nico van Kan geeft de cursus beeldhouwen in de open lucht. Foto: PR

Cursus Beeldhouwen in de buitenlucht

RUURLO – Op woensdag 2 juni start er een nieuwe cursus van KunstKring Ruurlo op een prachtige locatie in de buitenlucht. Docent Nico van Kan verzorgt een vijftal lessen aan de Maandagweg 3 in Vorden.

Deelnemers kunnen zelf de steensoort kiezen waar ze het liefst mee werken en de steen die past bij het beeld wat ze willen maken. Op de cursus wordt gewerkt met stenen van Afrikaanse oorsprong, zoals het wat hardere springstone of serpentijn voor beelden die ook buiten geplaatst kunnen worden, of het wat zachtere en goed te bewerken opaal of speksteen.
Als iedereen een steen heeft gekozen geeft docent Nico van Kan uitleg over het gebruik van de verschillende gereedschappen en het aspect veiligheid.
Om te zorgen dat het beeld kan staan wordt gestart met het maken van een stabiele basis, dit gebeurt met de tandhamer. Van daaruit wordt toegewerkt naar de uiteindelijk gewenste vorm; pas in de laatste fase worden details ingevuld en wordt het beeld gepolijst.

Nico van Kan
Nico van Kan is een ervaren docent en kunstenaar. Hij heeft als beeldhouwer een ambachtelijke opleiding in Zimbabwe en Nederland gevolgd. Deze opleiding begon met restauratiewerkzaamheden, maar leidde al snel tot het creëren van eigen werken. In het kader van culturele uitwisseling promoot hij ook muziek uit West-Afrika en beeldende kunst uit Zimbabwe. Zelf zegt hij hierover: "Onze liefde voor de Zimbabwaanse beeldhouwkunst ontstond toen we daar hun beeldende kunstenaars leerden kennen. Eenmaal terug in Nederland wilden we deze kunstenaars een beter bestaan geven door regelmatig rechtstreeks beelden van hen te kopen. De samenwerking met de kunstenaars gaat hierbij verder dan alleen de aankoop van een beeld’. Een impressie van zijn eigen werk en dat van Zimbabwaanse kunstenaars is te zien in zijn beeldentuin in Harfsen.

Uiteraard kan deze cursus alleen door gaan als dit vanwege Covid-19 ook veilig kan. Is dat niet het geval krijgt iedereen daar op tijd bericht over en zal de cursus verzet worden naar latere data.


kunstkringruurlo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden