<p>Peter heeft de actie in de steigers gezet. Foto: Arjen Dieperink</p>

Peter heeft de actie in de steigers gezet. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

SamenLoop voor Hoop definitief afgeblazen

Stap KWF na twee corona-afgelastingen komt hard aan in Lochem

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - De plannen waren vorig jaar rond om op 11 en 12 juli de SamenLoop voor Hoop gemeente Lochem te houden op de Kartbaan in Eefde. Door de coronamaatregelen ging het niet door en werden de plannen verschoven naar 2021. Maar ook dit jaar kan het niet en bovendien heeft het KWF Kankerfonds het evenement ten einde verklaard. Een bittere pil voor de organisatoren van Samenloop voor Hoop in Lochem.

Een driehonderd meter lange eigen weg leidt ons naar het huis van Peter Noordanus en Monique Gerfen. Zij zijn de kartrekkers van de SamenLoop en worden hierin gesteund door een grote groep vrijwilligers. Het huis staat in de steigers, net als de ideeën van Peter Noordanus.

Kartbaan Eefde
Achttien maanden geleden lanceerde Noordanus samen met zijn Monique de plannen voor een SamenLoop voor Hoop gemeente Lochem. Op de Kartbaan in Eefde zou de eerste ronde op het parcours worden gelopen door mensen die kanker hebben gehad of nog in behandeling zijn. Maar het ging niet door, als gevolg van corona. Alle plannen werden verschoven naar 2021.
Wat in juli vorig jaar nog wel kon worden gehouden was een herdenking bij het gemeentehuis Lochem met voormalig wethouder Bert Groot Wesseldijk (Gemeentebelangen) . Achter hem was een hart zichtbaar, gevormd door zo'n zeventig kaarszakken. Het woord 'HOOP' werd door nog eens zo'n honderddertig kaarszakken verlicht. De wethouder uitte zijn gevoelens: “Bij de aftrapbijeenkomst hadden we niet kunnen vermoeden dat we vandaag in een anderhalve-metersamenleving zouden verkeren. Het Covid19 virus veroorzaakte in alle hevigheid een pandemie die ook in Lochem slachtoffers heeft gemaakt. Iedereen kent wel iemand die te maken heeft met kanker of kent familie en vrienden van mensen die de strijd verloren hebben. Voor elk persoon in onze gedachten brandt er een kaars. Een lichtje in de duisternis.”

Nogmaals
Peter kan zich de bijeenkomst en de woorden van de wethouder nog goed voor de geest halen. “Wij zijn van plan om zo’n bijeenkomst dit jaar weer te organiseren“, laat hij weten. “SamenLoop mogen wij niet meer gebruiken. Het idee en de naam zijn gepatenteerd. Wel staat het ons vrij zelf, onder de noemer KWF-vrijwilligers iets te organiseren. Zo zullen wij ook stenen beschilderen net zoals we dat deden met de SamenLoopstenen. De planning is om dat in het Openluchttheater van Lochem te doen, Hierop komen we bij de Berkelbode wel op terug.”
Het is duidelijk een bittere pil voor Peter en de vele vrijwilligers dat de SamenLoop ook dit niet door kan gaan en uiteindelijk door de KWF ten einde is verklaard. “Toch hebben wij op dit moment al 13.500 euro bij elkaar gekregen, dat is een mooie prestatie en er zit nog meer aan te komen. Het bedrag is inmiddels overgemaakt naar het KWF“, vertelt Peter Noordanus met een glimlach op de lippen.

Schaduwdoeken
Een ander project dat blijft staan zijn de schaduwdoeken voor schoolpleinen in de gemeente Lochem. “Dat project doen wij samen met Stichting Welzijn Lochem. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland komt melanoom, huidkanker, bij kinderen zeer zelden voor. Maar het blijft wel een ‘wolf in schaapskleren'. Om toch verstandig met zonlicht om te gaan en leed te voorkomen zal er voorlichting worden gegeven en worden er schaduwdoeken verstrekt om deze te spannen op de schoolpleinen”, aldus Noordanus.
Het is duidelijk, SamenLoop is voorbij, maar de strijd tegen kanker blijft bij Peter de vele vrijwilligers nog altijd bestaan.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden