<p>Lars Hurenkamp. Foto: Ria Elstgeest</p>

Lars Hurenkamp. Foto: Ria Elstgeest

Vrijwilliger Centraal

Van tablet naar tuin, naar...

LOCHEM - Een sociaal, gezellig praatje met een kopje koffie. Als vrijwilliger van SWL doet Lars Hurenkamp niets liever. Tuinklussen bij mensen, meestal ouderen, is een tegenwicht voor zijn dagelijks werk. Voor een financiële instelling zit hij hele dagen achter de computer: in het bankgebouw of zoals nu, al maanden thuis in de huiskamer.

Goede raad
Er wordt wel beweerd dat goede raad duur is, maar voor Lars was het de loopbaancoach, die hem zo’n zes, zeven jaar geleden op dit pad bracht. Het werk was niet meer voldoende naar zijn zin. Lars zocht meer tevredenheid, meer voldoening. Het advies van de coach was om iets te zoeken wat wel voldoening zou geven, bijvoorbeeld in het vrijwilligerswerk. Nu had Lars dat nog nooit gedaan. Toch meldde hij zich bij SWL. Daar komen ze altijd handen tekort, dus hij was welkom. De eerste hulpvraag was een probleem met een iPad.
Carin Braak van SWL had een tuinklus… zou Lars?... En zo is het gekomen dat hij nu regelmatig heerlijk ontspannen buiten kan zijn en fysiek werk doet voor een ander.

Een glimlach
“Het gaat om de glimlach van die persoon”, vertelt Lars met een grote lach. “Ik heb er plezier in als ik tussen het onkruid wieden en beetje snoeien door, een mooi gesprek heb. Van oudere mensen steek ik nog wat op. Wij Nederlanders zijn klagers. Maar: hoezo klagen in deze corona-tijd? Bloembollen eten in oorlogstijd, dat was iets anders! Ik ga niet voor die iPad of die tuin, maar voor het menselijke contact. Iets voor de medemens doen geeft mij energie. Vooral na een lange en drukke dag achter de computer. En ondertussen leer ik door ervaring, hoe ik een tuin goed kan onderhouden. Dikwijls ontstaat er een fijne band”.

‘Ik heb dan echt een gevoel, dat ik bij een lieve oma op de koffie ben’

Lars vertelt verder: ”Zelf heb ik geen grootouders meer. Bij een dame in Harfsen kom ik al een flink aantal jaren. Een keer in de veertien dagen ga ik naar haar toe. Dan praten we wat en los ik kleine problemen op. Ik heb dan echt een gevoel, dat ik bij een lieve oma op de koffie ben”.

Tevredenheid
Lars ervaart dat bijna iedereen blij en tevreden is als het tuintje er weer netjes uitziet. “Er is al zoveel ruzie en oorlog om ons heen. Hoe mooi is het dan om dicht bij jezelf te blijven en iets voor je medemens te betekenen. Zelf heb ik een dakterras. Dus ik ben tevreden als ik na mijn werk, lekker naar buiten kan, de tuinen in en anderen blij maken. Ik zou ontevreden worden als het mij energie gaat kosten in plaats van krijgen. Dan stop ik ermee”.

Hobby’s
De overige vrije tijd besteedt Lars aan zijn nieuwe relatie in Venlo, hardlopen, wandelen en vooral reizen: als dat weer mogelijk is.

Oproep
Lars is nog niet oud… een veertiger. Hij wil graag een oproep doen aan leeftijdgenoten en nog jongere mensen. “Ik heb in het onderwijs aandacht voor vrijwilligerswerk gemist. Toentertijd had ik geen idee dat dit bestond. Natuurlijk moet de motivatie van uit de mens zelf komen, maar als onderdeel van de opvoeding thuis en op school wordt dat gevoed. Er komen genoeg hulpvragen bij SWL binnen om welwillende handen vrijwilligerswerk te laten doen!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden