Lochemers krijgen per ongeluk uitnodiging vaccinatie

LOCHEM - Alle patiënten van dokter Mathijs Roijé in Lochem die tussen 18 en 60 jaar oud zijn hebben een oproep van het RIVM ontvangen om een afspraak te maken voor vaccinatie door de GGD. De bedoeling was om alleen patiënten uit kwetsbare groepen uit te nodigen. Bij de selectie is iets misgegaan waardoor iedereen uit de praktijk ineens binnen de criteria viel. Dat leidde maandag tot veel telefoontjes, ook bij andere huisartsen.

Door Henri Bruntink

In de brief van het RIVM staat dat de ontvanger door de huisarts is aangemerkt als iemand met een medische indicatie. Dat leidde tot vragen over wat die indicatie is. Andere huisartsen in Lochem kregen vragen van patiënten die wilden weten waarom zij nog niet aan de beurt zijn. Het ging vaak om leeftijdsgenoten van mensen die zaterdag wel een brief op de mat vonden.

Excuses
Mathijs Roijé zegt: “We volgden een stappenplan van het RIVM om de selectie te maken met behulp van ons Huisartsen Informatie Systeem. Wat er mis ging is niet duidelijk maar de selectie viel veel te breed uit. Ik heb er een naar gevoel bij en ik bied dan ook excuses aan.” Samen met zijn collega Rob de Vos doet hij een beroep op iedereen om niet met de eigen huisarts te bellen omdat dit tot grote belasting van de praktijkmedewerkers leidt.

Vragen over het moment van vaccineren kunnen sowieso niet worden beantwoord. De mensen die nu een brief hebben ontvangen krijgen de prik(ken) via de GGD en niet via de huisartsen. Die laatsten komen deze maand overigens nog wel in actie voor patiënten die geboren zijn in 1958, 1959 en 1960. Zij krijgen een uitnodiging voor een prik.

Kans pakken
De mensen die zijn uitgenodigd en die graag gevaccineerd willen worden hebben dus geluk. Het advies is om gewoon gebruik te maken van de geboden kans. Voor de vaccinatiecampagne maakt het niet veel verschil. Het aantal mensen dat zich nu extra meldt voor een afspraak bij de GGD kan vermoedelijk ruimschoots worden weggestreept tegen het aantal mensen dat niet ingaat op een uitnodiging.

Rob de Vos zegt: “Alle andere Lochemers onder 60 jaar, die niet in een risicogroep vallen, moeten nog heel even geduld hebben. Het lijkt erop dat het gaat lukken om iedereen voor 1 juli een eerste prik te geven, zoals minister De Jonge heeft beloofd.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden