Marieke Dollekamp. Foto: Hedi Oosterkamp-Nijland
Marieke Dollekamp. Foto: Hedi Oosterkamp-Nijland

Marieke Dollekamp lanceert eerste eigen single ‘Stars in May’

Algemeen

BORCULO - In 2008 behaalde ze haar gymnasiumdiploma aan het Staring College in Lochem. Op dat moment stond ze voor de keuze die haar werkzame leven voor een groot deel moest gaan bepalen. “Ik heb best een tijdje getwijfeld, want kies ik muziek nou als hele leuke hobby of wil ik daar echt mijn werk van maken zoals mijn vader? Uiteindelijk heb ik mijn gevoel gevolgd, ben ik naar het conservatorium in Utrecht gegaan voor de opleiding zang Jazz&Pop. Bassist Jeroen van der Ley, met wie ik destijds in een band zat in Borculo, was erg te spreken over zijn opleiding bij dat conservatorium. Zijn goede verhalen hadden mijn interesse gewekt.”

Door Henri Walterbos

Het volgen van haar hart bracht haar tot op heden veel goeds. De liefde voor muziek bracht haar ook de liefde in haar persoonlijke leven, met muziek als eerste ‘match’. Ze doorliep de vierjarige studie met goed gevolg en leek haar weg al geplaveid, want na haar derde jaar nam ze deel aan The Voice of Holland. Daar bleef de Borculose niet onopgemerkt. Nadat ze tijdens de ‘blind auditions’ haar uitvoering van ‘Modern world’ van Anouk met een staande ovatie afsloot zag ze dat alle vier stoelen omgedraaid stonden. Ze koos de coach ook met haar hart: Marco Borsato. Ze schopte het tot de kwartfinale. “Het was het tweede seizoen van The Voice. Na het succesvolle eerste jaar leek het mij ook echt super gaaf om auditie te doen. Ook om te checken of het iets voor me zou zijn en te zien wat ze ervan vinden. Het leverde me achteraf bekeken ook een groot netwerk op, maar daar was ik op dat moment nog niet mee bezig.”

Het was dezelfde Borsato die haar twee jaar later vroeg toe te treden tot zijn band als achtergrondzangeres. Toen had ze al de nodige ervaring opgedaan in coverbands als Roofgarden. “We hebben regelmatig contact gehouden na The Voice, totdat hij me ineens vroeg of ik een toertje mee wilde doen. Ik vond en vind zingen in koortjes heel erg leuk. Niet op de voorgrond vind ik eigenlijk wel heel prettig, alhoewel je in zijn band altijd wel een beetje op de voorgrond staat. Je hoeft niet de show te dragen, geen aankondigingen te doen. Je kan doen wat je leuk vindt, helemaal relaxed.” Hier leerde ze in 2014 ook haar grote liefde Edwin de Groot kennen, gitarist/zanger en later bassist in de band.

Coronatijdperk
Marieke ervaart het coronatijdperk als een lastige periode. “Het is een hele moeilijke tijd. Eigenlijk is het niet te doen zo. Ik had een heel goed gevulde agenda met optredens. Daar moest ik het ook van hebben. Ik deed mee met de Marcel Fisser Band, André Hazes, Jan Smit. Dat wisselde nogal. Vijfennegentig procent van mijn werk was ineens weg toen de maatregelen kwamen, en dat is eigenlijk nog steeds zo.” Ondertussen maakte ze nog wel deel uit van de upcoming band Mell & Vintage Future waar ze mee optrad in allerhande tv- en radioprogramma’s en waarmee ze de studio inging.

In het tijdperk zonder optredens werd van de nood een deugd gemaakt. Ze ging met haar vriend aan de slag met het schrijven van een eigen liedje. “We wilden dat al zo lang, maar daar waren we allebei te druk voor. Dat we hier nu aan toekomen is een soort van geluk bij een ongeluk in deze gekke tijd. We hebben ook niet alleen meer tijd, maar ik merk ook dat die rust veel creativiteit in ons losmaakt. Edwin schreef altijd al liedjes voor anderen, maar nu kunnen we samenwerken aan wat wij zelf te gek vinden. We hebben een studio aan huis waar we schrijven en produceren. Daar is Edwin ook bezig voor andere artiesten en daar zing ik ook wel eens koortjes voor in. Een heel album aan eigen muziek in een keer uitbrengen lijkt me ook gaaf, maar omdat we dan zo lang niets van ons kunnen laten horen is dat ook weer jammer, dus we zullen de komende tijd regelmatig een liedje uitbrengen.”

‘Stars in May’
Het eerste resultaat lanceerden ze onlangs vol trots, de single ‘Stars in May’. “Het lied gaat over verbinding en verwijst naar wat we zouden kunnen bereiken als we ons best doen het goede na te streven, onze intenties zuiver te houden. Werken aan je betere zelf voor een hoger doel, moed hebben, je kwetsbaar op stellen, niet altijd maar voor de makkelijke weg gaan. Maar iedereen kan er voor zichzelf uithalen wat hij/zij wil. Mei staat ook voor een nieuw begin, het voorjaarsgevoel, en ‘stars’ voor een lichtpuntje of het ideaal waar je naar toe wil.” De reacties zijn wederom lovend. Het leverde haar al een optreden bij Radio 2 op, bij Giel Beelen. Ze hebben de smaak te pakken. “Aan de opvolger wordt al gewerkt,” verklapt ze. “We zijn nu bezig met het tweede liedje, een ballad. Het is misschien heel raar om dat over eigen werk te zeggen, maar dit gaat echt zo’n mooi liedje worden” lacht ze bescheiden. “Het is heel organisch en heel toegankelijk. We willen er voor alle komende liedjes wat countryinvloeden inhouden.” Alleen maar solo aan de slag is niet haar ambitie. “Ik vind een mix van eigen werk en backing vocals een mooie combi.”

Zangles
Om de schoorsteen te kunnen laten roken geeft Marieke ook weer zangles. “Ik heb daar nu ook tijd voor en het is heel leuk. Dat doe ik thuis in Dijkerhoek in Holten, maar sinds kort ook in Borculo bij mijn ouders. Ik heb nog wel plek voor meer leerlingen, mocht er interesse voor zijn.” Ze ziet uit naar een komend optreden. “Op 27 juni treed ik op bij Café de Cactus in Hengelo. Dat gaat sowieso door, want het is met een livestream. Mogelijk mogen daar dan ook mensen live bij zijn. Dat is met een te gekke band, bestaande uit bevriende topmusici en mijn vriend speelt natuurlijk mee.”

Video: Wesley Glasmacher

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode