Barber van Leeuwen bezig aan het begin in de Molenstraat. Foto: Arjen Dieperink
Barber van Leeuwen bezig aan het begin in de Molenstraat. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Lochem verwelkomt bezoeker met harten

Algemeen

LOCHEM - Het zal de bezoeker van de stad Lochem niet zijn ontgaan. Aan het begin van iedere straat richting het centrum komt men eerst enkele op de weg geschilderde voetstappen tegen, gevolgd door getekende harten.

Door Arjen Dieperink

“Is dat geen leuk initiatief”, zegt de vice-voorzitter van de Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV), Hugolien Nobel. Zij kijkt naar Barber van Leeuwen die druk bezig is met een mal voetstappen op het wegdek af te tekenen. Haar eigen voet stond model. Barbers werkzaamheden in de Molenstraat ter hoogte van restaurant De Babbelaer trokken afgelopen donderdag veel bekijks. Hugolien Nobel legde aan menig belangstellende uit wat de bedoeling ervan is.

Extra aantrekkelijk
Het project van de LOV wordt betaald vanuit het Lochemse Ondernemers Fonds (LOF) van de gemeente Lochem. Met het LOF worden initiatieven gerealiseerd die het verblijf en de recreatie extra aantrekkelijk maken en daardoor bijdragen aan het behoud van ondernemerschap in de gemeente Lochem. In totaal zijn er nu achttien van die initiatieven in de gemeente Lochem gaande. Daaronder zijn de Laorne Monopoly, Buurtquiz Eefde, Consumptiebonnen Gorssel, Noabersch-app in Almen en het recreatieboekje Barchem.
In Lochem is in de binnenstad inmiddels vele harten te vinden. “Ik zou er in eerste instantie zo’n zeventig schilderen, maar het zijn er volgens mij er veel meer geworden”, zegt Barber van Leeuwen. Hugolien Nobel beaamt dat. “Zeker veel meer dan zeventig. Soms zien wij nog een plek in de binnenstad waar ook nog een hart moet komen en zo worden het er automatisch meer.” De getekende voetstappen, gevolgd door de harten geven de route aan in het centrum van Lochem. “De harten heb ik bewust rechts van de weg getekend. zodat de bezoeker ook zoveel mogelijk rechts blijft lopen”, vult Barber Hugolien aan.

Menukaart
Bezoekers van restaurant Kawop, ‘t Hart van Lochem, Eetgalerij en Lochemse Croissanterie hebben ongemerkt ook al werk van Barber van Leeuwen kunnen aanschouwen. De prachtige letters waarmee op grote borden de menukaart staat vermeld. “Het is een uit de hand gelopen hobby om sierlijk te kunnen schrijven, zeg maar tekenen”, zegt Barber terwijl ze op straat verder schildert. In enkele harten worden teksten geschreven, zoals ‘1,5 meter,’ ‘Let op elkaar’ en ‘Welkom gevoel in Lochem’.
Aan het begin van de toegangswegen naar het centrum komen er nog zes grote bloempotten te staan van een meter hoog en anderhalve meter in doorsnee. Ze wegen zo’n tweehonderd kilo. “Zodra die bloempotten gevuld en versierd zijn heeft Lochem een aantrekkelijke uitstraling om de bezoeker te verwelkomen”, aldus de vice-voorzitter van de LOV.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode