Stadbeiaardier van Gudulakerk Jan-Geert Heuvelman bij het beeldscherm waar te zien was dat Boudewijn Zwart het carillon bespeelde. Foto: Arjen Dieperink
Stadbeiaardier van Gudulakerk Jan-Geert Heuvelman bij het beeldscherm waar te zien was dat Boudewijn Zwart het carillon bespeelde. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Lochem krijgt zomer vol muziek

Algemeen

Serie van zeven beiaardconcerten vrijdag van start gegaan

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Afgelopen vrijdagavond draaiden de horecazaken op de Kleine en de Grote Markt in Lochem volop. De bezoekers op de volle terrassen konden naast hun natje en droogje genieten van de eerste van zeven beiaardconcerten vanuit de kerktoren van de Gudulakerk. Verzorgd door stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman en een aantal van zijn leermeesters.

De zeven beiaardconcerten zijn georganiseerd door de Stichting Gudula Cultureel. Als eerste waren te beluisteren Boudewijn Zwart en zijn dochter Lydia Mussche-Zwart (gitaar). Jan-Geert Heuvelman was op het terras van Raedthuys Lochem een van de genietende toehoorders. Zelf zal de stadsbeiaardier op 23 juli te beluisteren zijn. Op 16 en 30 juli en 6 en 13 augustus treden de beiaardiers Gijsbert Kok, Rien Donkersloot, Bernard Winsemius en Henk Verhoef op. Kok, Winsemius en Verhoef zijn ook leermeester van Heuvelman geweest. Donkersloot was bereid in te vallen voor een van Heuvelmans docenten, Frans Haagen, die verhinderd was. 

TV-scherm
De beiaardconcerten beginnen om zeven uur ‘s avonds en zijn in de binnenstad te beluisteren. Daar het bezoeken van de beiaardier in de toren niet mogelijk is heeft de organisatie een groot scherm bij de ingang van de toren geplaatst waar men mee kan kijken. De stadbeiaardier Jan-Geert Heuvelman heeft zich even van het terras begeven om naar het grote scherm te kijken.”Het idee is dat de beiaardiers die komen allemaal mensen zijn waar ik vroeger les van heb gehad. We zijn de serie begonnen met een bijzonder openingsconcert, beiaard, piano en gitaar door vader en dochter Zwart. En we sluiten de serie af met ook een bijzonder concert, beiaard en piano door Boudewijn Zwart (piano) en mijzelf. Verder nog het vermelden waard: mijn concert op 23 juli is een verzoeknummerprogramma. Mensen kunnen uit een lange lijst met muziek kiezen en mij per app vertellen wat ze graag willen horen.” .

Zomeravondconcerten
Op 16 juli en 20 augustus heeft de Stichting Gudula Cultureel zomeravondconcerten georganiseerd. Het eerste, Ekatarina Levental met het vertelconcert ‘De weg’ begint vrijdag om 20 uur. Het is het indrukwekkende migratieverhaal van gevierde mezzosopraan Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet-Unie
Op vrijdag 20 augustus vanaf 20.15 uur treedt het Sweelinck koperkwintet en organist Maarten Wilmink op. De gemiddelde leeftijd van het ensemble is 23 jaar. Volgens de organisatie is het de garantie voor een jeugdige uitstaling en frivole onbevangenheid. Het ensemble wil letterlijk en figuurlijk de orgelmuziek nieuw leven in blazen.  Beide concerten duren tussen een en anderhalf uur.

Marktorgelconcerten
Verder zijn vijf weken lang tijdens de markt van half twaalf tot twaalf uur marktorgelconcerten te beluisteren. Els Dijkerman, organist van de Grote of St. Gudulakerk in Lochem geeft op 21 juli het startschot. Op woensdag 28 juli speelt Gerrit Hoving. De eerste woensdag van augustus speelt Henk Linker bijgestaan door mezzosopraan Valeria Boermistrova. Op woensdag 11 en 18 augustus bespelen respectievelijk Susanne Paulsen en Dennis Vallenduuk het marktorgel.
De concerten zijn vrij toegankelijk. Een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld.


www.gudula.nu

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode