Nog even bevestigen, dan is het 'hotel' klaar. Foto: Arjen Dieperink
Nog even bevestigen, dan is het 'hotel' klaar. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Klein Dochteren heeft een bijenhotel

Algemeen

KLEIN DOCHTEREN - Biodiversiteit is een woord dat veel wordt gebezigd. Dat biodiversiteit goed is voor de natuur en uiteindelijk ook voor onze voedselvoorziening is langzamerhand in de maatschappij doorgedrongen. Daarom zijn er diverse projecten om biodiversiteit te ondersteunen. Een bijenhotel is er een van. En in Klein Dochteren staat er nu een.

Door Arjen Dieperink

Op de hoek Ossenbeltsdijk-Zutphenseweg zijn enkele leden van de Rotary Club Barchem druk bezig. Vijf meter uit de hoek plaatsen de bouwers, René Swienink en Henk Bannink een circa 100 kilo zwaar ‘bijenhotel’. Het gevaarte is op de poeren gezet die een dag eerder waren gestort. Het is geen ‘bijenhotel’ zoals men die in de winkel kan kopen, deze is veel groter. Swienink en Bannink zijn druk in de weer om het vast te maken. Imar Doornbos, lid van de bijencommissie, en Theo Bijmanx helpen deze middag mee.
Het bijenhotel staat midden in een zes meter brede strook rondom het maisveld. “Deze strook is door Natuurmonumenten gepacht van de boer en ingezaaid met een mengsel van bloemen waar bijen en andere insecten van houden. Zo hopen wij meer diversiteit te krijgen.” Behalve door de Rotary Club Barchem en Natuurmonumenten wordt het bijenhotel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lochem.

Vervolg
“Wij hadden dit al eerder willen doen “ laat Imar Doornbos weten.  ”Vorig jaar gooide corona roet in het eten en nu was het de tijd om de daad bij het woord te voegen. Verschillende locaties hebben wij bekeken en dit was de juiste plek. Wij hopen uiteraard dat het een vervolg zal krijgen, elders buitenaf of in de tuinen.”   Volgens voormalig voorzitter van de Rotary en bijenhouder Herold Hissink zit zo’n vijfentachtig procent van de bijen in de grond. “Het zou mooi zijn als er meer tegels uit de tuin gaan om zo de bij meer mogelijkheden te bieden”, zegt hij. Ondertussen zijn de bouwers van het bijenhotel bijna klaar met het bevestigen van het ‘hotel’ aan de poeren. Imar Doornbos haalt uit zijn auto een informatiebord dat de mannen samen aan de achterkant van het ‘hotel’ bevestigen. Het bord, zichtbaar vanaf de Zutphenseweg, geeft nadere informatie over het project.

Verzamelen
Er komt nog wel het een en ander bij kijken om een goed ‘bijenhotel’ te maken, zeggen de bouwers René Swienink en Henk Bannink. “Wij hebben eerst gekeken wat er allemaal in zo’n hotel moet liggen. Denk aan dennenappels, stro, takken, stammetjes, dakpannen. Het kostte ons enkele middagen om het geheel te maken en al die spullen te verzamelen”, zeggen zij. In de stammen zijn heel wat gaten met verschillende diameter en diepte geboord om zo de insecten de gelegenheid te geven weg te kunnen kruipen. Om te voorkomen dat het ‘hotel’ een smulparadijs voor onder meer spechten wordt, is er door de bouwers dik gaas voor gespannen.
De 35 leden tellende Rotary Club barchem, die volgend jaar zeventig jaar bestaat, nodigde wethouder Henk van Zeijts van GroenLinks een dag later uit om het bijenhotel officieel ‘openen’, door het verwijderen van een doek.


www.rotary.nl/barchem/clubjaar/

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode