Gerry Langeler bij de alpaca's met in haar handen de eieren van de emoe en de nandoe. Foto: Arjen Dieperink
Gerry Langeler bij de alpaca's met in haar handen de eieren van de emoe en de nandoe. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Echtpaar Langeler houdt van andere dieren

Algemeen

HARFSEN - Kippen, konijnen, hamsters en tal van andere huisdieren worden in ons land veel gehouden. Maar sommige mensen hebben andere dieren, zoals de familie Langeler in het buitengebied van Harfsen. Bij hen lopen nandoes, emoes en alpaca’s op het erf.

Door Arjen Dieperink

De familie Langeler heeft al meer dan dertig jaar nandoes. Een soort struisvogel met een hoogte tussen de 90 en 150 centimeter. Oorspronkelijk komt het dier in Zuid-Amerika voor. “Ach, wij vinden het mooie dieren”, zegt het echtpaar.. Op het erf zien we ook enkele emoes, een loopvogel die anderhalf tot twee meter hoog wordt en zo’n 60 kilo kan wegen. In een mum van tijd kan dit dier een snelheid van 50 kilometer per uur halen. In het weiland lopen verder nog alpaca’s, een berglama die tussen de 81 en 99 centimeter hoog kan worden en tussen de 48 en 84 kilogram weegt.

Uit de hand gelopen hobby
“Ach, het is een uit de hand gelopen hobby” laat Wim Langeler weten. “Wij vinden het allemaal leuk om zo ook meer van de beesten te leren. De eieren van de nandoes en emoes laten wij in de broedmachine gecontroleerd uitbroeden”, vult Gerry aan. Ze toont twee eieren die zijn leeggeblazen. “Kijk dit ei is van de nandoe en deze is van de emoe.” Gerry houdt ze omhoog. Het ei van de emoe is zo’n veertien centimeter hoog en negen centimeter breed. Het ei van de nandoe is ongeveer net zo groot en is wit van kleur.
“Het geslacht van nandoes en emoes is moeilijk te bepalen, dat laten wij doen. Een keer was een van de nandoes niet in orde. De dierenarts die wij erbij hebben gehad moest zich eerst anatomisch in deze vogel verdiepen”, zegt Gerry. Ondertussen loopt zij met Wim naar buiten. De beide soorten vogels laten zich uitsluitend van een afstand in hun weide bewonderen.

Visliefhebber
Elders lopen er nog pony’s in de weide. Ook deze horen bij de familie Langeler. Een grote vijver op het erf, waar diverse vissoorten te bewonderen zijn, verraadt Wims liefde voor het vissen. Hij is ook lid van de visvereniging. “Zet eerst de spanning van de draad” zegt Gerry tegen Wim als hij het hek van de alpacaweide open wil doen. Even later staan ze in het weiland. De alpaca’s kijken op een afstand wat er gaat gebeuren. Gerry Langeler probeert met de eieren van de nandoe en de emoe naast de alpaca’s te staan voor de foto, maar de dieren laten zich niet in die positie dwingen. Wel komen ze nieuwsgierig naar de camera toe.
Een nieuwe uitdaging heeft het echtpaar al in gedachten. Ze zijn zich al aan het oriënteren. “Wij willen er nog wel kangoeroes bij hebben.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode