Piet Andriessen (78) en Bas de Wit (61) vissen al van jongs af aan. Ze vinden het leuk om het enthousiasme voor vissen over te brengen op kinderen.
Piet Andriessen (78) en Bas de Wit (61) vissen al van jongs af aan. Ze vinden het leuk om het enthousiasme voor vissen over te brengen op kinderen. (Foto: Ina Stoel)
De Vrijwilliger Centraal

Piet en Bas geven visles aan kinderen

In de rubriek 'De vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. De artikelen zijn ook te vinden op de website www.vrijwilligerscentralelochem.nl

Door Ina Stoel


Enthousiasme voor vissen op de kinderen proberen over te brengen, daar gáán Piet Andriessen (78) en Bas de Wit (61) voor. De meeste kinderen hebben nooit eerder gevist.

Zelf vissen de heren al van jongs af aan. Bas: "Ik vis, omdat ik het léúk vind. Ik ben geen wedstrijdvisser. Daar heb ik helemaal niks mee".
Piet, voorheen vijfenveertig jaar werkzaam in het slagersvak, werd al gevraagd vrijwilligerswerk te doen vóór hij met pensioen was. Tien jaar lang reed hij vervolgens voor tafeltje dekje en vijftien jaar voor gehandicapten. Ook de bewoners van de Hoge Weide konden in zijn bus plaatsnemen. Tot die bus weg moest.

Nu heeft Piet geen tijd meer voor deze ritjes. "Ook als gepensioneerde moet je goed kiezen. Ik vind bijna alles leuk. Maar te véél is niet leuk meer. Veel mensen wilden niet meer op zondag rijden. Dus was ik elk weekend de klos. En ik heb mijn vrije dagen ook nodig".
Bas, voormalig onderwijzer en vakbondsbestuurder, begon met vrijwilligerswerk als trainer via de basketclub. Lesgeven vindt hij erg leuk, hij deed het meer dan 30 jaar.

Nu geeft hij samen met Piet regelmatig een dag les in vissen op scholen. Beiden zijn lid van Visvereniging de Brasem hier in Lochem.

Bas: "De visles is een biologieles. Meestal aan groep 7 of 8. Welke vissen zijn er. En hoe herken je ze. Wat is een schutkleur. Hoe onthaak je een vis na vangst. Vissen hebben zenuwbanen aan de zijkant, waarmee ze trillingen opvangen. Dus wat gebeurt er als je op de kant loopt te stampen? Enzovoort. Ik vind het belangrijk kinderen te leren op een nette manier met vissen om te gaan. Hoe zet je een vis met respect terug".
Alle kinderen krijgen een vislespakketje mee naar huis. En 's middags de praktijk in. Dan helpen ook ouders of andere leden van de visclub mee.

Piet: "Alle kinderen hebben dan een eigen hengel. Als er zo'n twintig tot dertig kinderen zijn, dan heb je veel handen nodig. Sommigen vinden het eng zo'n made aan het haakje vast te maken. Of later de spartelende vis van de haak te halen. We vissen in Lochem meestal aan de gracht. Aan het kanaal is te gevaarlijk. En alle vissen worden teruggegooid. Er zitten te veel graten in de vis en ze smaken te veel naar grond".

Beide vismeesters verzorgen ook buiten de gemeente Lochem vislessen.

Met het uitgooien van een klein visje hopen Piet en Bas zo vele jonge enthousiastelingen bij de club binnen te hengelen.

Meer berichten