De countouren van de woning die aan de molen van Reudink wordt gebouwd worden zichtbaar. Foto: Henri Bruntink
De countouren van de woning die aan de molen van Reudink wordt gebouwd worden zichtbaar. Foto: Henri Bruntink

Veel activiteit rond Molen van Reudink

Algemeen

LOCHEM - Net voor de bouwvak bruist het van de activiteit rond de Molen van Reudink aan wat inmiddels de Laan van Reudink is gedoopt. Aan de boorden van de Berkel is de afgelopen weken een fundering gelegd en deze week worden daar meer dan solide ogende staanders en spanten geplaatst. De contouren van de woning die naast de molen wordt gebouwd worden zichtbaar.

Door Henri Bruntink

Beeldend vormgever en kunst- en architectuurhistoricus Paul Kok (70) en zijn vrouw uit Bronkhorst kochten de molenromp en willen die zoveel mogelijk in oude luister herstellen en er een woning aan vast bouwen. Aan dat laatste wordt nu dus gewerkt. 

Kok tekende alles zelf en gaf deze aan week aan het ‘reuze spannend’ te vinden. “Alles moet tot op een paar millimeter passen anders krijg je problemen”, zo zei hij. De eigenaar is bijna altijd persoonlijk aanwezig bij de werkzaamheden en steekt ook de handen uit de mouwen. ‘De bouwheer loopt niet in driedelig grijs’, zo schrijft Kok in een eien verslag van de werkzaamheden.

Noaberschap
Het skelet van de woning gaat bestaan uit eikenhout uit de Franse Jura en uit Douglasdelen. Er werd een hoge bouwkraan geplaatst om de zware onderdelen op hun plaats te takelen. Daar kwamen ook de nodige handen aan te pas. Overigens is er in de nog niet bestaande woonwijk aan de Berkel nu al sprake van noaberschap. Kok kreeg toestemming van zijn toekomstige buren om hun grond te gebruiken om tijdelijk het vele bouwmateriaal en -materieel te stallen.

Na de bouwvak gaat het werk aan de woning verder en dan komt ook het moment in zicht waarop daadwerkelijk met het herstel van de molenromp wordt begonnen. Die was onderkelderd maar die ruimte is opgevuld met zand. Paul Kok kocht een flinke bult zand van Sallandse Wegenbouw. Het was overgebleven van de recenter werkzaamheden aan het Graafschapterrein en Prins Bernhardweg. Hij reed ongeveer honderd keer op en neer met een mini-shovel.

Molen
De molen is net voor de afgelopen winter voorzien van een noodkap. Dit om het hemelwater buiten te houden. De kelder stond destijds helemaal vol water. In de molen komen een atelier/galerie en op de tweede verdieping komt een concertpiano te staan.

En het pronkstuk van de eigenaar, het Friese rondjacht ‘Albert & Nelly’ uit 1891, een zusterschip van het Friese Statenjacht, krijgt een plekje op de begane grond. Verder komen er een gastenverblijf en een kantoor. Kok meldde deze week dat hij een lift heeft gekocht om het toekomstige leven te vergemakkelijken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode