De Veldhoek vermaakt 65-plussers uit Harfsen en Kring van Dorth

Middagje Parijs begin van tal van activiteiten

HARFSEN - Inspirerend, informatief of gewoon leuk! Het nieuwe, veelzijdige middagprogramma in Ontmoetingsplek De Veldhoek is er voor alle 65-plussers uit Harfsen en Kring van Dorth, die na de beperkingen van de coronatijd weer snakken naar gezelligheid en een stukje cultuur. Het begint allemaal op vrijdagmiddag 13 augustus, met een middagje Parijs.

De bezoekers van de ‘huiskamer van Harfsen/Kring van Dorth’ zullen zich in Parijs wanen. De Amsterdamse pianist Klaas Bakker speelt live muziek van Franse componisten, toont op een groot scherm filmbeelden, die de gasten meenemen naar de Franse hoofdstad van rond 1900 en anno nu en vertelt er boeiend over.
Parijs was rond 1900 het culturele centrum van Europa. Kunstenaars kwamen uit alle windstreken naar de lichtstad. In Montmartre en Montparnasse ontstonden nieuwe stromingen die de kunst op zijn kop zetten. De Eiffeltoren werd gebouwd, het metronet aangelegd, de auto verscheen op straat. Klaas Bakker schetst een beeld van die tijd aan de hand van het leven van de excentrieke componist Erik Satie en toont ook het hedendaagse Parijs. Bovendien worden heerlijke Franse hapjes en drankjes geserveerd.

Geheugen en kozakken
In de maand augustus is nog meer te beleven en te ontdekken. Op dinsdagmiddag 24 augustus houdt Marijke Hennepe uit Dieren een interactieve lezing over ‘Het geheugen en ouder worden’. Centraal daarbij staat dat iedereen, zeker bij het ouder worden, wel eens iets vergeet, maar dat je je daar niet meteen grote zorgen over hoeft te maken.
Jos Paardekooper komt op vrijdagmiddag 27 augustus een bijzonder verhaal - met beelden - vertellen over de kozakken, die Nederland in 1813 kwamen bevrijden van de Fransen. Ze hadden de reputatie van woeste barbaren en toen 300 van hen bij Wijhe voor een overgang over de IJssel moesten zorgen, werden vrouwen en huwbare dochters verborgen, kostbaarheden begraven en paarden in het bos verstopt. Nog steeds wonen er afstammelingen van hen op de Worp in Deventer.

Gemodeniseerd
De Ontmoetingsplek wil de huiskamer van Harfsen en Kring van Dorth zijn en is daartoe grondig gemoderniseerd. Een groep vrijwilligers zet zich er met hart en ziel voor in om het voor iedereen zo gezellig en interessant mogelijk te maken. Naast de vele nieuwe en bekende activiteiten is er ook voldoende ruimte om gewoon even binnen te lopen voor een kop koffie en een praatje. Ook is welzijnscoördinator Hellen Strik regelmatig aanwezig voor alle inwoners met welzijnsvragen. Zo is in Harfsen/Kring van Dorth een centrale en multifunctionele ontmoetingsruimte ontstaan.

Entreeprijs
Omdat het de wens van de gemeente Lochem is dat ouderen langer met plezier in hun eigen dorp of buurtschap kunnen blijven wonen, is een ambitieus programma voor de maandag-, dinsdag- en vrijdagmiddagen samengesteld. Daarbij is de toegangsprijs zo laag mogelijk gehouden: 6 euro voor een externe bezoeker en 4 euro voor een abonnementhouder. Een enkele keer kan die entreeprijs iets hoger liggen. Zo is voor de Parijse middag de entree 10 respectievelijk 8 euro, inclusief koffie én hapjes, maar exclusief andere drankjes. Soms wordt ook alleen een vrijwillige bijdrage gevraagd.

25 middagen
In totaal zijn er komende maanden meer dan 25 middagen ingevuld met een lezing, optreden, film, reisverhaal of muziek en is er dus iets interessants of leuks te beleven in De Ontmoetingsplek (Gentiaan 1 in Harfsen). Aanvang steeds om 14 uur. Bezoekers dienen zich vooraf op te geven via activiteiten@ontmoetingsplek-de-veldhoek.nl of in de Ontmoetingsplek bij een van de vrijwilligers. Alle geldende coronaregels worden uiteraard in acht genomen. Over nog meer activiteiten wordt nagedacht. Zo wordt er gespeeld met het idee voor een boeken/leesclub op maandagmiddag, is er assistentie bij het gebruik van uw mobiele telefoon op dinsdagmorgen en nog veel meer. In de huis-aan-huisbladen, de Veldpost, op de website en op Facebook is steeds het volledige programma te vinden.


www.ontmoetingsplek-de-veldhoek.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden