<p>Voor het eerst ontmoeten enkele deelnemers aan Koffietijd elkaar in het echt. Foto: Arjen Dieperink</p>

Voor het eerst ontmoeten enkele deelnemers aan Koffietijd elkaar in het echt. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

‘Koffietijd’ van SWL helpt tegen eenzaamheid

LOCHEM - Om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan heeft Stichting Welzijn Lochem de digitale ontmoeting Koffietijd ontwikkeld. Dat bleek voor veel van de deelnemers enorm te helpen tegen de door corona veroorzaakte eenzaamheid.

Door Arjen Dieperink

Afgelopen donderdag kwamen op het terras van de Babbelaer vier bezoekers van Koffietijd eindelijk ook fysiek bij elkaar. Digitaal hadden de dames elkaar vaak ontmoet, dankzij het programma Zoom waardoor men met beeld en geluid via de computer contact maakt met anderen. “Ach, het is leuk elkaar zo te ontmoeten, gezellig met een kopje koffie erbij”, zegt één van hen.
Met regelmaat spraken de dames online over het laatste boek dat zij hadden gelezen, de fiets- en wandelroutes of over het vervoer in Lochem. Onderwerpen waren er te over. “Iedere keer hadden wij online een wisselend gezelschap. Als het gezelschap groot was konden wij ook in een aparte digitale kamer gaan zitten om zo bij te praten. Uiteindelijk konden we dan weer in een groter gezelschap samenkomen” laat een van de andere dames weten.
“Toch vond ik het thuis ook wel mooi. Terwijl je digitaal contact hebt kun je zelf je eigen kopje koffie drinken en eventueel naar toilet gaan”, reageert een van hen.  Digitaal bij elkaar komen vinden de dames prima, maar hun naam in de krant hoeft van hen niet zo. Op de foto gaan vinden drie van de vier geen probleem. Wel geven de dames aan het leuk te vinden om elkaar nu ook ‘in het echt’ te ontmoeten. Helemaal vreemd zijn ze niet van elkaar. “Ik heb haar ooit bij een cursus ontmoet” zegt een van de dames. Maar nu is er gelegenheid om elkaar nog beter te leren kenen.

Stichting Welzijn Lochem
De digitale Koffietijd is georganiseerd door de Stichting Welzijn Lochem (SWL). Vera Langedijk en Joy Broekema de SWL organiseren de online bijeenkomsten iedere keer. Joy Broekema laat telefonisch weten: “In februari van dit jaar zijn wij gaan kijken hoe wij in deze tijd zonder gezondheidsrisico’s de mogelijkheid kunnen bieden om toch met elkaar contact te blijven houden. Het idee van Koffietijd is toen snel ontstaan.”
Het zijn hoofdzakelijk dames die bij Koffietijd aanschuiven, maar sinds kort zijn er ook twee heren bijgekomen. “De leeftijd van de deelnemers is van midden zestig tot 88 jaar.” vult Joy aan. Dat er geen jongere personen aanschuiven kan Broekema wel begrijpen. “Wij organiseren Koffietijd op een doordeweekse dag om tien uur in de ochtend. Wie werk heeft kan dan natuurlijk niet aansluiten. Het mooie is dat door de contacten die wij georganiseerd hebben ook vriendschappen zijn ontstaan.”

Oranjefonds
Door een bijdrage uit het Oranjefonds ontvingen de deelnemers een pakketje thuis met daarin koekjes en een persoonlijke kaart van de SWL. Ook de eerste consumptie bij de Babbelaer kregen de vier dames namens het Oranjefonds aangeboden. SWL ziet Koffietijd als een groot succes. Belangstellenden die willen aanschuiven zijn van harte welkom. Aanmelding is gratis en kan via tel. 0573-297000 of op de website.


www.welzijnlochem.nl

.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden