Uiterste concentratie bij Kevin Knol uit Texel. Foto: Arjen Dieperink

Uiterste concentratie bij Kevin Knol uit Texel. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Kevin Knol komt vanuit Texel in Lochem biljarten

Algemeen

LOCHEM - Op dinsdag 10 augustus zijn enkele biljarters op het grote biljart aan het strijden voor de Hotsummer Bousema. De meeste deelnemers zijn afkomstig uit Lochem of de directe omgeving. Behalve één: Kevin Knol. Die komt speciaal helemaal van Texel naar Lochem om mee te doen.

Door Arjen Dieperink

“Het is voor vanavond bijna gedaan, wij zijn klaar”, laat één van de biljarters weten terwijl op een andere groot biljart de spelers nog druk bezig zijn. Een van hen is Kevin Knol,  een 38-jarige Texelaar, die het ervoor over heeft om voor het toernooi helemaal vanuit zijn woonplaats De Koog naar Lochem te rijden. Hij is één van de zesendertig spelers die mee doen aan de Hotsummer Bousema. Na enkele pogingen behaalt Kevin zijn laatste punt en beslecht hij de partij in zijn voordeel. Voor de uiteindelijke finale is hij wel uitgespeeld.

Leuk
Terwijl hij zijn keu uit elkaar schroeft is het tijd om te vragen wat iemand bezielt om helemaal vanuit De Koog richting de Achterhoek af te reizen. “Ik hou van biljarten en het is leuk om met toernooien mee te doen”, lacht Kevin terwijl zijn keu in de daarvoor bestemde tas laat verdwijnen. “Het is maar een klein stukje rijden, slechts tweeënhalf uur”, zegt hij. Maar dat is eigenlijk de reistijd tussen Lochem en Den Helder. Door de boot en het laatste stuk naar De Koog komt daar nog wel een uurtje bij. Kevin maalt er duidelijk niet om.
Het is ondertussen al ‘s avonds na tien uur. Dat betekent dat de laatste veerboot vanuit Den Helder naar Texel al een half uur geleden is vertrokken. “Ik slaap vanavond in een hotel in Den Helder en ga morgen met de negende afvaart mee naar Texel”, vertelt Knol.

Bedrijf
Volgens hem wordt op Texel ook veel gebiljart, “Er zijn wel zo’n vijftig biljarttafels, privé, in dorpshuizen en cafés. Dat is aardig wat.” Op de rug van zijn shirt is de vorm van zijn eiland afgebeeld als een biljarttafel waarop gespeeld wordt, met de tekst Texel Biljart erbij. Kevin is niet alleen een fervent biljarter maar heeft sinds begin van het jaar ook een eigen bedrijf onder de naam op zijn shirt. “Ik geef zelf les. Op 30 augustus geef ik libre en door mee te doen aan toernooien zoals dit bij Bousema doe je ervaring op. Je bekijkt welke stoten je hebt gemist en welke nog beter konden worden gemaakt. Ik ga niet de horeca in”, zegt hij, verwijzend naar de horecazaak van zijn ouders, Bistro 110 in De Koog. “Mijn ouders hebben de zaak te koop staan maar ik wil mijn inkomen uit het biljarten halen. Ik verkoop alles op het biljartgebied en repareer ook zaken”, laat hij weten.
Op de vraag of men hem bij een volgend biljarttoernooi bij Bousema terug kan zien, reageert de Texelaar positief. “Is het niet iets om een biljarttoernooi op Texel te organiseren”, vraagt één van de Lochemse biljarters. Er verschijnt wederom een glimlach op Kevins gezicht, “Ach, het is maar tweeënhalf uur rijden”, zegt hij als hij de aanwezigen groet en naar huis vertrekt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant