De omslag van het nieuwe boek met onbekend werk van H.W. Heuvel. Foto: PR

De omslag van het nieuwe boek met onbekend werk van H.W. Heuvel. Foto: PR

Onbekend werk van schoolhoofd en schrijver Heuvel verschijnt als boek

Algemeen

GELSELAAR - ‘Weg van Oolde’ is de titel van een nieuw boek met veel onbekend werk van de schrijver H.W. Heuvel (1864-1926). Het wordt op vrijdag 3 september gepresenteerd tijdens een voor publiek toegankelijke ontmoetingsmiddag in Gelselaar. Anderhalf jaar na de heruitgave (met uitvoerige toelichtingen) van Heuvels meesterwerk Oud-Achterhoeksch Boerenleven, onder de titel ‘Oolde, mijn Oolde’ verschijnt dit tweede deel in een reeks van drie. Aan het slotdeel wordt ondertussen door de Studiekring Meester H.W. Heuvel al hard gewerkt.

Heuvel (onderwijzer, streekhistoricus en volkskundige) beschrijft in dit 356 pagina’s tellende boek zijn ‘vormende jaren’, tussen zijn veertiende en zijn zevenentwintigste levensjaar, het jaar van zijn huwelijk. Hij was toen net schoolhoofd in Gelselaar. In Weg van Oolde worden zijn verhalen met aanvullende artikelen en noten op aantrekkelijke wijze toegelicht.
De kennismaking van de grote Achterhoekse schrijver met Gelselaar begon in de kerk, waar Heuvel op pinkstermaandag 1889 even achter de lessenaar van de voorlezer plaatsnam. Met vrienden trok hij er die dag naar toe. Een jaar later werd Heuvel in dit dorp benoemd tot schoolhoofd. Een passende plek dus om dit nieuwe boek van hem te presenteren. Vooraf en na afloop worden de bezoekers en genodigden ontvangen in zaal Florijn.
Ben Wagenvoort uit Eefde, oud-medewerker en oud-lid van de Studiekring Meester H.W. Heuvel, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Er zijn ook voordrachten. Van René Nijhof, over de jeugd en jonge jaren van Heuvel en van Willem Ouweneel over de dorpsschoolmeester.

 Livestream
Wie de bijeenkomst in Gelselaar wil bijwonen moet zich snel aanmelden. Dit kan via de contactknop op onderstaande website
Vanwege de nog geldende coronamaatregelen is er waarschijnlijk maar weinig ruimte om de (volledige) bijeenkomst mee te maken. Inclusief ontvangst en genoeglijke afsluiting bij café Florijn duurt deze ontmoetingsdag van 13 tot 17 uur.
Om iedereen toch de gelegenheid te geven alles op de voet te volgen heeft de organiserende studiekring Roy Rouhof uit Gelselaar ingeschakeld voor het verzorgen van een livestream-uitzending. Op de site wordt die dag een link geplaatst. Mensen die zich aanmelden, maar die niet terechtkunnen in de kerk, kunnen de beelden zien op een groot scherm bij Florijn. Steun van de Stichting Fonds 1819 maakt deze uitzending mogelijk.

Boek
De uitgave van dit Heuvelboek is verzorgd door Leo van Dijk, Arend Heideman, René Nijhof, Willem Ouweneel (hoofdredactie), Tonny Roeterdink en Gerda Stokreef-Braakman. ‘Weg van Oolde’ (isbn 9789464247596) wordt uitgegeven door Uitgeverij Aspekt, is verkrijgbaar in de boekhandel en kost 29,95 euro. Tijdens de presentatiebijeenkomst is het ook te koop in zaal Florijn, tegen contante betaling.


studiekringmeesterheuvel.wordpress.com

De redactie van het boek Weg van Oolde bezocht onlangs bij een overleg ook nog even Oolde. Foto: PR
De jonge Hendrik Willem Heuvel. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant