Loes Vermeer. Foto: Sonja Peterse
Loes Vermeer. Foto: Sonja Peterse
Vrijwilliger Centraal

Als je van je werk je hobby kunt maken

LOCHEM - Aan de grote stamtafel in de huiskamer van Lochem, het Stadshuus, zit Loes Vermeer mij al op te wachten. Het is een tijd wat rustiger geweest, maar gelukkig komen alle activiteiten weer op gang. Er is altijd bedrijvigheid gebleven, want het Stadshuus biedt ook onderdak aan diverse huurders die ook tijdens de COVID gewoon actief bleven.

Door Sonja Peterse

Loes kwam zo’n 11 jaar geleden in Lochem wonen, ze werkte toen nog in Den Haag. Als je in een nieuwe omgeving komt wonen, moet je natuurlijk ook weer een nieuw netwerk opbouwen en hoe kan je dat beter doen dan via vrijwilligerswerk. En daarin viel haar oog op een vacature in het Stadshuus. In die tijd opnieuw in oprichting. Het sociale en de kunst en cultuur sprak haar aan. Nu al weer 6 jaar geleden. Ze werd uitgenodigd voor een bijeenkomst voor nieuwe gastheren en gastvrouwen, maar dacht dit is niet wat ik zoek. Loes werkte als professional binnen personeel en organisatie en wil haar kennis en plezier in dit werk graag inzetten in haar vrijwilligerswerk. En dat siert en tekent Loes. Want ook nu ze vrijwilligerscoördinator is in het Stadshuus, eigenlijk een soort P&O’er voor vrijwilligers, kijkt ze altijd goed wat mensen in hun mars hebben. Iedereen is welkom om vrijwilligerswerk te doen binnen het Stadshuus. En het leukst is om de talenten van mensen te ontdekken en ook te benutten. Sommige vrijwilligers zijn zo overenthousiast en betrokken, “daar ben ik er eentje van”.

‘Een fijn terras waar heel Lochem binnenwandelt en gezellig een praatje komt doen’

Inmiddels heeft het Stadshuus 95 vrijwilligers; gastheren/vrouwen, klussers, bestuur, evenementen- en kunst en cultuurcommissie, boekhouding, administratie, ICT, PR en communicatie, de kookclub en sinds kort de fietspiloten van de Riksja. “Ik zit zelf ook in het bestuur en alle vrijwilligersgroepen hebben een coördinator die weer hun eigen club runt. Ik ben trots op het feit dat we 95 vrijwilligers hebben, we hebben verstand van zaken, we zoeken ook echt gericht naar competenties van mensen die bij ons actief willen zijn.” Het is soms in zo’n grote groep wel zoeken naar de verbondenheid. We zijn voor de opstart met kleine groepjes van 5 mensen bijeen geweest om te kijken hoe we weer een start kunnen maken. En dat was fijn, persoonlijk, en je hebt even echt tijd voor elkaar. Dit is iets om er in te houden en vaker te doen. Loes haalt er voldoening uit om op zoek te gaan naar wat mensen nog meer willen binnen het Stadshuus, want er is echt van alles mogelijk. “We groeien nog steeds in activiteiten en daar kunnen we zeker nog enthousiaste gastheren en -vrouwen bij gebruiken.”

“Mijn toekomstdroom voor het Stadshuus? Dat we mogen verbouwen, zodat we aan de voorkant van de huiskamer openslaande deuren krijgen met een fijn terras waar heel Lochem binnenwandelt en gezellig een praatje komt doen.”

Op zaterdag 4 september van 10 – 17 uur organiseren we samen met al onze huurders een OpenHUUS. Kom een kijkje nemen, dan kan je met eigen ogen zien hoe leuk het bij ons is. En wie weet ben jij straks ook zo enthousiast en kom je een van onze vrijwilligersteams versterken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden