Karen Groeneveld en Gerard Doornbos bij de pomp waar zaterdag de waterverdeler wordt aangelegd. (Foto: Gert Perdon)
Karen Groeneveld en Gerard Doornbos bij de pomp waar zaterdag de waterverdeler wordt aangelegd. (Foto: Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Wie helpt mee water te verdelen?

In de Natuurtuin van het IVN Noord - Midden Achterhoek in Lochem wordt zaterdag 10 maart een waterverdeler opgebouwd. Het is een eenvoudig hulpmiddel om de veldjes in de groene oase op de hoek van de Enkweg en Albert Hahnweg van water te voorzien in droge tijden. Maar volgens Karen Groeneveld en Gerard Doornbos van IVN vraagt het kleinschalige project ook aandacht voor een betere waterverdeling in de wereld.

LOCHEM - Gerard is binnen het tien vrijwilligers tellende IVN in zijn woonplaats een soort ideeenkanon en liep al jaaaaren rond met het idee voor een waterverdeler. Karen: ''We hanteren in onze tuin het systeem van permacultuur, waarbij er sprake is van een kringloop in de verbouw van groenten en planten. Daarbij gebruiken we wat de natuur ons zelf geeft. Vorig jaar werd het idee voor 'n waterverdeler concreter. Toen beleefden we enkele hete droge dagen hadden. en steeds met emmers water van de handpomp naar de verschillende veldjes moesten lopen.'' Gerard is net als Karen IVN gids en bovendien coordinator van de Natuurtuin.

Idee

Het idee achter de waterverdeler is dat met een stroom water alle akkertjes worden bevloeid. Gerard, die het idee samen met IVN vrijwilliger Roelof Heringa verder heeft uitgewerkt: '' Op zaterdag 10 maart zetten we alles in elkaar. De rotan leidingen worden op klosjes gezet en naar de veldjes geleid. Ze zijn eenvoudig weer te demonteren. Iedereen moet tegelijkertijd over water kunnen beschikken..Het zal een heel gepuzzel worden om dat te bereiken. Helaas zie je op verschillende plekken in de wereld dat de hoeveelheid water ongelijk is verdeeld. Wij hebben het project aangemeld bij NL.doet, dat ons vierhonderd euro subsidie heeft gegeven. Iedereen die zaterdag wil meehelpen om de verdeler in elkaar te zetten of een idee heeft voor de verdeler of onze tuin, is van harte welkom. Na zaterdag kunnen we de verdeler gebruiken als educatief project voor scholen of bijvoorbeeld bedrijven. Wellicht kunnen we het systeem in de toekomst op locatie inzetten..'' De Natuurtuin bestaat zo'n 35 jaar en is een educatief project voor jong en oud. Jaarlijks terugkerend evenement is de Internationale Modderdag in de zomer. Naast een gedeelte waar de natuur haar gang kan gaan is er een terrein met onder meer bloemenperkjes, een stam waar de solitair levende metselbijen in leven en een vlindertuintje. Vorig jaar kon ook een container voor materiaalopslag worden geplaatst dankzij subsidie van NL.doet. In de zomer wordt een grondwatermeter geplaatst in het natuurlijke gedeelte, afkomstig van Graafschap College.

Meer berichten