Voorzitter Ger ten Asbroek met het nieuwe shirt van Sportclub Lochem, die alle leden vanaf zaterdag 3 maart verstrekt krijgen. (Foto: Arjen Dieperink)
Voorzitter Ger ten Asbroek met het nieuwe shirt van Sportclub Lochem, die alle leden vanaf zaterdag 3 maart verstrekt krijgen. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: Arjen Dieperink)

'Handelt zo sportief mogelijk'

Op 10 april 1918 werd voetbalclub Blauw-Wit opgericht. De naam komt van de kleuren waarin de spelers speelden.

Lochem - De eerste voorzitter en secretaris waren respectievelijk P.J. Stroombeek en J.W. Lodeweges. Het allereerste elftal bestond uit: G. Wilgenhof, J. Stroombeek, W. Wagenaar, H. Berghuis, J. Tiernigo, A. Rutgers, J. Meereboer, J. Bouwmeester ,M. de Vries, J.W. Lodeweges en P. Meereboer. Eerst speelde men bij café Vonkerman aan de Barchemseweg, later op een terrein bij het Kerkdijkje en in 1928 aan de Larenseweg tegen een huur van ƒ 125,- per jaar.
Tijdens de viering van het 12½-jarig bestaan van Blauw-Wit in café Nijhof liet de toenmalige voorzitter Stroombeek de legendarisch tekst voorlezen: "Leert elkander verdragen, handelt steeds zo sportief mogelijk, dan zullen de resultaten niet uitblijven." De resultaten bleven ook niet uit. In 1962 fuseerde Blauw-Wit met de Koolhazen Dochteren Combinatie en ging de voetbalvereniging verder onder de naam VV. Sportclub Lochem.
De huidige voorzitter Ger ten Asbroek nam 3 jaar geleden de voorzittershamer over van Jan Brunshorst. Hij wordt bijgestaan door 5 bestuursleden.
Ger ten Asbroek: "Toen wij in 1997 de accommodatie de Elze in gebruik namen telden wij zo'n 400 leden, thans zit het aantal leden op 825, verdeelt over 45 teams waar van 5 seniorenteams."
Ondanks dat het aantal kinderen in de gemeente Lochem terugloopt, bemerkt men het bij Sportclub Lochem niet. Ten Asbroek: "Het potentieel aan kinderen dat wil gaan voetballen is nog groot genoeg."
De toekomst ziet Ten Asbroek zonnig in. "De sportclub kent sinds kort een vrouwenteam bestaande uit 23 dames die iedere donderdagavond trainen. Ook de ruim 200 leden die de vereniging draaiende houden is iets om trots op te zijn."
Veel steun ontvangt de vereniging van de Club van 100 en de Ladies Corner, waarvan de leden de helft van hun contributie afstaan aan de sportclub.
V.V. Sportclub Lochem heeft in haar bestaan bekende spelers voortgebracht: Wim Meutstege (Sparta,Ajax); Art Langeler (De Graafschap); Joey Mense (G-voetbal) en Andrew Medonca (PSV) .
Het jubileumprogramma voorziet dit jaar in zestien verschillende activiteiten. De hoogtepunten zijn de viering van het 100-jarig bestaan met de leden op 10 april, gevolgd met een receptie voor genodigden op vrijdag 13 april. Ook is er in het clubhuis, het Bastion, een doorlopende expositie met foto's van weleer en films over de 100-jarige. Op zaterdag 23 juni vindt de afsluiting van het jubileumjaar plaats met onder meer geel/blauw sport en speldag voor de jeugd, fiets/puzzeltocht, jubileumwedstrijd, reünie en een knallende feestavond.

Meer berichten