Ook in Eefde wordt dit jaar weer het paasvuur ontstoken.
Ook in Eefde wordt dit jaar weer het paasvuur ontstoken. (Foto: p.r.)

Zelfde vuur, iets ander plekje

Tot de vele tradities die onze regio kent, hoort ook het Paasvuur - of boake - dat op eerste paasdag wordt aangestoken. Overal in onze regio zijn vrijwilligers al weken van te voren bezig om snoeihout in te zamelen. De opbouw van het vuur is aan strenge regels gebonden. Eerste paasdag valt dit jaar op 1 april. In Eefde is Betsy de Groot de kartrekker voor het vuur, dat dit jaar op een iets andere locatie wordt gehouden.

EEFDE - ''De locatie voor het vuur is vrijwel dezelfde als voorgaande jaren, maar ligt ongeveer vijftien meter verderop,'' licht Betsy toe. '' Dat zit zo. We kregen van de eigenaar van de grond geen toestemming meer en moesten dus iets anders zoeken. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat een stukje grond een heel klein eindje verderop aan de Eefder Enkweg eigendom van de gemeente, misschien een goed alternatief was. De gemeente moest het eerst ook even uitzoeken, maar gaf al gauw akkoord. Dat we op slechts een paar meter afstand van de oude locatie zitten is gunstig. Parkeren en de toiletwagen blijven gewoon bij speeltuinvereniging NOK. De vereniging geeft ook weer haar medewerking aan de lampion- en fakkeloptocht vanuit het speeltuingebouw. NOK was jarenlang organisator van het paasvuur maar moest helaas afhaken. Organisatorisch is alles nu ondergebracht bij gymnastiekvereniging Valto waar ik zelf actief ben.Draaiboek en vergunningenstelsel konden we zonder problemen overnemen'' Borden geven op 1 april de route aan naar het vuur, dat om 20.00 uur door kinderen wordt ontstoken.

De opbouw van het paasvuur gebeurt vanaf 10 maart drie achtereenvolgende zaterdagen tussen 10.00 en 16,.00 uur,. Eefdenaren kunnen dan snoeihout brengen. Betsy: ''Ander hout, zoals meubels, bielzen , stronken of geverfd hout mogen niet uit milieu overwegingen of vanwege het feit dat dit niet of slecht brandt. Ingebracht snoeihout wordt gecontroleerd. Bezorgers kunnen een bijdrage stoppen in een melkbus. Want stel dat het vuur om wat voor reden dan ook niet doorgaat- dan moet het hout wel afgevoerd worden en dat kost geld. Ook aan de veiligheid is gedacht. Zo zijn er EHBO-ers aanwezig. Het paasvuur is een dorpsactiviteit die door vrijwilligers wordt georganiseerd, voor saamhorigheid zorgt en waar honderden mensen op afkomen. Het is fijn dat deze traditie voor ons dorp behouden blijft.'' De organisatie is nog op zoek naar een bandje dat voor lifemuziek zorgt. Betsy: '' We willen vooral beginnende muzikanten een kans geven. We geven de voorkeur aan een plaatselijke band maar deze mag ook van elders komen.'' Informatie valto@chello.nl

Meer berichten