Wethouder Van Zeijts en Yuna Aardeman uit Eefde, een van de winnaars van de kleurwedstrijd, openen het verslokaal in Eefde. Foto: Stefan van Nieuwenhoven/Zutphens Persbureau
Wethouder Van Zeijts en Yuna Aardeman uit Eefde, een van de winnaars van de kleurwedstrijd, openen het verslokaal in Eefde. Foto: Stefan van Nieuwenhoven/Zutphens Persbureau

Eefde heeft eigen verslokaal

Wethouder Van Zeijts: ‘Er is een beweging gaande in de landbouw’

EEFDE - Steeds meer mensen kiezen bewust voor gezond en vers eten met producten uit de eigen omgeving. Burgerboerderij De Patrijs wil daarin voorzien. Toen een groep Eefdenaren het bestaan hiervan ontdekten, zochten zij zelf leden en realiseerden zij met actieve vrijwilligers een verslokaal in Eefde. Zaterdag 4 september was het zover: de Lochemse wethouder Henk van Zeijts opende samen met Yuna Aardeman uit Eefde (een van de winnaars van de kleurwedstrijd), onder de vrolijke klanken van Concordia Eefde, het nieuwe verslokaal aan het marktplein. “Dit initiatief draagt bij aan de beweging die gaande is naar een duurzame landbouw”, sprak hij enthousiast.

De Patrijs is hard op weg een gangbaar melkveebedrijf met honderdzestig koeien aan de Hengeloseweg in Vorden over te nemen om het te transformeren tot een natuurinclusief, ecologisch gemengd bedrijf met zeventig koeien. “Onze producten willen we verkopen aan mensen uit de directe omgeving, die lid worden van de boerderij. Afhaallocaties in omliggende kernen zorgen ervoor dat onze leden in hun eigen dorps- of stadscentrum boodschappen kunnen halen: heel gemakkelijk en duurzaam”, aldus Johannes Regelink van Burgerboerderij De Patrijs. Er zijn al verslokalen in Zutphen, Vorden en nu ook in Eefde. Leden kunnen daar met een app zeven dagen per week terecht.

De schaalgrootte, diversiteit en organisatie van dit project zijn zo uniek, dat financiers graag spreiding van het risico zien. In totaal is vijf miljoen euro nodig. Om de laatste 500.000 euro bij elkaar te krijgen, is een coöperatie opgericht die 500 deelcertificaten à 1000 euro uitgeeft. Wie zich inschrijft, ontvang een certificaat en wordt deelgenoot en mede-eigenaar van de burgerboerderij. Er zijn al 375 certificaten uitgegeven. Op 18 september kan men hierover meer te weten komen tijdens de ‘deelgenotendag’, tussen 13.00 en 15.00 uur aan de Hengeloseweg 16 in Vorden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden