Achterste rij vlnr: Arjen de Haan, Mies Zweers, Jan Kruisheer en wethouder Henk van Zeijts
Middelste rij v.l.n.r.: Pieter de Jong, Yvonne Beening, Gemma Hammink en Szandra Stijnman
Voorgrond: Goverien Teerds en Annemarie Smith 
(2 netwerkcoaches ontbreken op de foto: Purnama Schmutzler en Cor Vermaat). Foto: PR
Achterste rij vlnr: Arjen de Haan, Mies Zweers, Jan Kruisheer en wethouder Henk van Zeijts Middelste rij v.l.n.r.: Pieter de Jong, Yvonne Beening, Gemma Hammink en Szandra Stijnman Voorgrond: Goverien Teerds en Annemarie Smith (2 netwerkcoaches ontbreken op de foto: Purnama Schmutzler en Cor Vermaat). Foto: PR

De Netwerkcoach als kompas om je route weer te vinden

LOCHEM - Woensdag 1 september reikte wethouder Henk van Zeijts in het Stadshuus de diploma’s uit aan een nieuwe groep vrijwillige netwerkcoaches. 

In een mensenleven kan van alles gebeuren waardoor iemands netwerk, geleidelijk of juist plotseling, kleiner wordt. Na een verhuizing blijkt er weinig over van de vertrouwde, dagelijkse contacten. Na een scheiding of het overlijden van een partner verandert het sociale netwerk. Door ziekte is het moeilijker om contacten te onderhouden. Misschien zijn er nog steeds gesprekken met anderen, maar ontbreekt de diepgang. In al dit soort situaties kan een netwerkcoach iemand weer op weg helpen.  

Stichting Welzijn Lochem (SWL) is twee jaar geleden gestart met het project Netwerkcoaches. Het doel van het eerste jaar in dit project was het ontwikkelen van deze interventie binnen de gemeente en hiermee starten en ervaring opdoen. Uit evaluatie blijkt dat dit is gelukt, in nauwe samenwerking met het netwerk, doorverwijzers en de netwerkcoaches. Diverse betrokkenen zijn erg enthousiast en raden het project ook aan. Enerzijds past het bij de gedachte van een krachtige samenleving en het is een goede manier om het weerstandsvermogen van mensen blijvend te versterken. Het zorgt uiteindelijk voor minder eenzame mensen.

Team netwerkcoaches
In 2019 is SWL gestart met een groep getrainde vrijwillige netwerkcoaches, waarvan drie actief zijn gebleven. Om aan de vraag vanuit de inwoners te voldoen was er in 2020 al een nieuwe groep met 7 vrijwillige netwerkcoaches geworven. Vanwege corona heeft deze groep lang ‘in de startblokken’ gestaan om de training te gaan volgen en dat is nu eindelijk gelukt. Uit handen van wethouder Henk van Zeijts kregen de nieuwe netwerkcoaches hun diploma uitgereikt. Het team bestaat nu uit tien netwerkcoaches die uit verschillende kernen van de gemeente Lochem komen. Op basis van iemands wensen en levensverhaal assisteert de netwerkcoach in het doorlopen van het programma ‘Natuurlijk een netwerkcoach’. De coach lost geen problemen op, maar vergroot de kansen van de deelnemer op het ontmoeten van nieuwe mensen of het benutten van huidige contacten. Het team is enthousiast en zet zich graag in. Zoals een netwerkcoach zei: “Wij als coaches hebben een kompas, een cursus. We wijzen je graag op de route die je kunt bewandelen.”

Voor meer informatie of vragen kan men contact opnemen met Annemarie Smith of Goverien Teerds via SWL 0573-297000 of via mail a.smith@welzijnlochem.nl of g.teerds@welzijnlochem.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden