<p>Burgemeester Sebastiaan van &rsquo;t Erve stak bij het monumentje een kaars aan. Foto: PR</p>

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve stak bij het monumentje een kaars aan. Foto: PR

Burgemeester ontsteekt licht bij herinneringsmonument voor levenloos geboren kinderen

LAREN - Zaterdag 11 september bezocht burgemeester Sebastiaan van ’t Erve het monument voor levenloos geboren kinderen op de begraafplaats in Laren. Een initiatief van Stichting Lichtjesavond Laorne. Het monument is een gedenkplek voor alle ouders die veel te vroeg afscheid moesten nemen van hun kind dat zo welkom was en vaak al een naam had. 

Ouders wiens kind levenloos geboren wordt, kunnen hun zoon of dochter sinds februari 2019 inschrijven in het bevolkingsregister. Een belangrijke erkenning dat het kindje heeft bestaan. Stichting Lichtjesavond Laorne nam daarnaast het initiatief om speciaal voor deze kinderen, hun ouders en nabestaanden een herinneringsmonument te realiseren. 

Gedicht
Marleen Jansen (voorzitter Stichting Lichtjesavond Laorne) heette de burgemeester en ideeënmakelaar Wouter Swam van harte welkom. Bij het monumentje hield ze een korte toespraak. Ze bedankte de gemeente voor de hulp bij de realisatie van het monument. Ze sprak de hoop uit dat het monument een steun is voor de ouders, gezinnen en naasten en ze bedankte ook de kunstenares. Annemieke Boers (oud-bestuurslid) droeg een gedicht voor:

“In het licht van de kaarsen, weerklinken de namen
Van roerloos geboren, of vol geleefd
Van dapper gedragen, of zomaar voorbij
Hier in liefde komt alles samen
De kinderen, in ons hart geboren
Zo intens, en toch nooit verloren”

(Wereldlichtjesdag)

Monument
Het is een prachtig monument, in een veldje van wuivend gras en zorgvuldig gekozen bloemen, mooi geplaatst op een zwerfkei. Het monument bestaat uit een krans van viooltjes, gezichtjes die ons aankijken en symbool staan voor de gezichtjes van de kinderen die zo worden gemist. Het ontwerp werd bedacht door Oennio bloemenwensen uit Haarlo.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve stak bij het monumentje een kaars aan. Hij noemde het een liefdevolle plek: “Begraafplaatsen zijn een plek van verdriet, maar vooral ook van liefde”. Hij sprak de hoop uit dat het monumentje velen tot troost zal zijn. 

Lichtjesavond op 7 november
Stichting Lichtjesavond Laorne is opgericht om overledenen die we meedragen in ons hart, jaarlijks te gedenken. Op 7 november 2021 organiseert de stichting de zevende Lichtjesavond. Iedereen die een dierbare wil gedenken, of iemand wil bijstaan is welkom op de begraafplaats aan de Dennenweg in Laren tussen 16.30 en 18.30 uur. Het monument is te bezoeken tijdens de openingsuren van de begraafplaats en natuurlijk ook tijdens de Lichtjesavond. Kijk ook op www.larengelderland.nl of de Facebookpagina ‘LichtjesavondLaorne’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden