<p>Kunsthistoricus Jaap Nijstad. Foto: PR</p>

Kunsthistoricus Jaap Nijstad. Foto: PR

Lezingenserie door kunsthistoricus Jaap Nijstad

‘Oude verhalen, opnieuw verbeeld’

LOCHEM - In een serie van 4 lezingen door kunsthistoricus Jaap Nijstad komen Bijbelse verhalen, gezien door de ogen van kunstenaars door de verschillende eeuwen heen, aan bod. De lezingen vinden plaats op de dinsdagen 5 en 19 oktober en 2 en 16 november om 20.00 uur in de Synagoge aan de Westerwal 6 in Lochem.

In de serie komen zowel de verhalen uit het Oude Testament aan bod als ook de positie van beeldend kunstenaars met een joodse achtergrond. De Bijbelse verhalen zijn van oudsher populair geweest, zowel bij opdrachtgevers als bij kunstenaars en daar is bijvoorbeeld Rembrandt een prachtig voorbeeld van. Al die verhalen werden en worden door de verschillende kunstenaars steeds op een iets andere manier uitgebeeld en dat is een goede reden om er wat uitgebreider bij stil te staan. 

Joodse kunstenaars, voor zover ze al bestonden, waren tot het begin van de 19de eeuw buitengesloten wanneer het ging om het beroepsmatig uitoefenen van beeldende kunst. Maar ook de eigen Joodse wetten vormden vaak een obstakel voor de kunstenaarspraktijk. Na de invoering van de Napoleontische wetten verandert er veel; de emancipatie van joodse kunstenaar wordt steeds duidelijker merkbaar. Ook de joodse identiteit, los van Bijbelse vertellingen, wordt een onderwerp. Uiteindelijk kunnen we spreken van een belangrijke bijdrage van kunstenaars met een joodse achtergrond aan alle mogelijke culturele uitingen maar is dat joodse element dan nog wel herkenbaar, en is dat wel of niet belangrijk? Voldoende stof tot na- en overdenken, zeker ook veel om met elkaar over te praten en van gedachten te wisselen.

Kaarten (à 10 euro) uitsluitend via het contactformulier op de website en wanneer niet uitverkocht: aan de kassa. Men volgt de corona-voorschriften van de overheid bij de entree.


www.synagogelochem.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden